Obrazce z planiny Nasca - chodníčky pro modlení

22. září 2010

Slavné obrazce z peruánské planiny Nasca sloužily podle německých vědců jako stezky, po kterých chodili indiáni během složitých obětních rituálů.

Asi čtyři sta kilometrů na jih od peruánské metropole Limy leží planina Nasca s obřími obrazci vytvořenými dávnou jihoamerickou civilizací. Dlouhé linie, geometrické obrazce, stejně jako obrazy rostlin, zvířat i lidí vznikaly v období od roku 400 př.n.l. do roku 650 n.l. Dávní obyvatelé planiny "malovali" na povrch pouště tak, že odstranili z povrchu oxidované kameny a odkryli tak světlejší písek v podloží.

Po účelu slavných obrazců z peruánské planiny Nasca pátrají už léta snílci a fantastové stejně jako seriózní vědci. Tomasz Gorka z university v Mnichově studoval v okolí nascánských obrazců rozdíly v síle magnetického pole, jež odrážejí hustotu půdy v různé hloubce pod povrchem. Spolu se svými spolupracovníky prošel obrazce na ploše 60 hektarů a všude proměřil odchylky magnetického pole.

Vědci odhalili vedle jasně viditelných linií vzniklých odkrytím písku i linie, které byly z ptačí perspektivy neviditelné. Prozradily je pouze odchylky v magnetickém poli indikující stlačenější půdu. Jde zřejmě o linie, které indiáni "vygumovali" opětovným zakrytím bílého písečného podloží tmavším materiálem.

"Obrazce, které vidíme dnes, jsou poslední verzí, jež vznikla v dlouhém procesu korekcí, doplňování a vymazávání," tvrdí Tomasz Gorka.

Některé linie byly zjevně utlačeny mnohem více a Gorka se domnívá, že byly sešlapány nohama procesí, která se po liniích opakovaně procházela během náboženských rituálů. "Při těchto rituálech byly rozmisťovány podél linií keramické nádoby," říká německý badatel.

Zvukovou podobu této zprávy jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 30.1.2009 v 9.00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.