Objevoval vesmír a sledoval Sputnik. Teď je historický teleskop nominován na seznam UNESCO

Gigantický teleskop v Jordell Bank stejně jako ošuntělé budovy v jeho okolí pomohly díky objevům tamních vědců změnit naše chápání vesmíru. Teď byl komplex britskou vládou nominován k zápisu na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO, informuje server Guardian.

Observatoř, která dnes tvoří část Univerzity v Manchesteru, byla založena v roce 1945. A to proto, že Sir Bernard Lovell přestěhoval své laboratoře z mračna a radiových ruchů města pod jasnější oblohu v Cheshire. Observatoř je po celém světě známá díky své průkopnické práci a je nyní jednou z nejstarších stále fungujících radioastronomických observatoří.

Profesorka Teresa Andersonová, vedoucí výzkumného centra v Jordell Bank, řekla, že na návrhu pro nominaci pracovali už několik let. „Observatoř v Jordell Bank, a zvláště pak Lovellův teleskop se staly ikonami vědy a inženýrství po celém světě. Jsme velmi rádi, že se nám podařilo dosáhnout tohoto významného kroku.“

Sledování Sputniku

Lovellův teleskop měří necelých 90 metrů. Byl první svého druhu na světě, a ještě pořád je třetím největším radioteleskopem. Stejně jako pozdější dalekohled Mark II, je již zařazen na seznam I. stupně.

Minulý srpen navíc společnost Historická Anglie na seznam přidala i skromnou sbírku průmyslových přístřešků, které teleskop obklopují, a to včetně Lovellovy kontrolní místnosti z 50. let minulého století a elektrické dílny, která sloužila jako kancelář, knihovna i přednášková místnost.

Model Sputniku

Přidání budov na seznam bylo oznámeno k 60. výročí doby, kdy Lovell poprvé začal zaznamenávat radiové vlny z celého vesmíru. Jen dva měsíce po začátku pak našel a sledoval ruský Sputnik I, jak se pohybuje po obloze, připomíná Guardian.

Profesor Tim O’Brian, zástupce ředitele společnosti Jordell Bank, uvedl, že jde o významnou lokalitu nejen na severozápadě Anglie, ale na celém světě:

„Je to poslední zbývající místo na světě, které si uchovalo fungující observatoř od doby svého založení a počátků radioastronomie až do současnosti. Je důležité, abychom chránili jeho bohaté dědictví, zatímco oslavujeme jeho současnou i budoucí práci.“

Darwinova laboratoř neuspěla

Lokalita v Jordell Bank by se podle návrhu měla v roce 2019 stát už 32. britskou památkou světového dědictví. Byla by tak nejnovějším přírůstkem po zhruba dvou letech. Michael Ellis, zodpovědný za britské kulturní dědictví, prohlásil, že místo má světový význam: „Nominační proces UNESCA je velmi důkladný, což je dobře. Přesto ale věřím, že observatoř Jordell Bank si zaslouží být oceněna a uznána.“

Toto místo by mohlo projít procesem nominací snadněji než poslední vědecký návrh britské vlády. Tím byl dům Charlese Darwina v Kentu a příroda v jeho okolí, kudy se vědec každodenně procházel a kde zformuloval své teorie o původu druhů. Nominace byla nejprve stažena, poté, co se ukázalo, že by nemusela být úspěšná.

Britská vláda proto návrh přetvořila a nazvala ho „Darwinova venkovní laboratoř“. I po devíti letech je ale tento návrh stále na seznamu zvažovaných nominací a stále se čeká na jeho schválení.

autor: per
Spustit audio