Objevili Austrálii Portugalci?

23. leden 2012

Jako první z evropských mořeplavců spatřili břehy Austrálie Nizozemci. Na poznávání tohoto kontinentu se pak podíleli s Brity a Francouzi. Nyní se ale do hry o primát objevitelů Austrálie vracejí Portugalci.

Rodina Doukasových vyrazila v roce 2010 na dovolenou do oblasti severoaustralského Darwinu. Při toulkách po mořském dně na pobřeží obnaženém extrémním odlivem narazili na dlouhou kovovou „rouru“. Když ji očistili od nánosů bahna, pochopili, že drží v rukou hlaveň velmi staré střelné zbraně. Tvarem velmi připomíná tzv. pivotová děla, jakými byly v 16. století vyzbrojeny portugalské lodi. Zbraň se nyní ocitla v péči historiků a archeologů muzea v Darwinu. Ti se snaží ověřit její stáří a původ.

Pokud by se potvrdilo, že jde o portugalskou zbraň ze 16. století, dostali by se Portugalci opět „do hry” o objevení Austrálie. Portugalsko ovládalo od roku 1515 až do roku 1975 ostrov Timor. Není ale jasné, kdy portugalské lodě pronikly o 700 km dále a dosáhly pobřeží nejmenšího kontinentu. Někteří historici jsou skálopevně přesvědčeni, že australské pobřeží poblíž dnešního Darwinu navštívil v letech 1521 a 1522 hned dvakrát portugalský mořeplavec Cristovao de Mendonca. Dělo by mohlo spadnout z paluby jeho lodi při neobratné manipulaci posádky, nebo při konfliktu s místními domorodci.

Objevení Austrálie je připisováno nizozemskému lodivodovi Willemovi Janszoonovi, který prokazatelně spatřil z paluby lodi Duyfken pobřeží severoaustralského Yorského poloostrova v roce 1606. Všechny dosavadní důkazy o přítomnosti Portugalců na australské půdě před tímto rokem byly vážně zpochybněny, nebo zcela vyvráceny. Například jeden kámen ve zdivu objeveném v zátoce Bittangabee na pobřeží Nového Jižního Walesu údajně nesl letopočet začínající číslicemi 15. Nešlo však o zbytek portugalské pevnůstky ze 16. století, nýbrž o ruinu skladiště zbudovaného dvěma evropskými obchodníky v roce 1844.

Pivotové dělo

Milovníci romantiky se přesto nevzdávají. Věří, že Portugalci dosáhli Austrálie před Nizozemci a drželi svůj objev v tajnosti před ostatními námořními velmocemi. Objev staré zbraně poblíž Darwinu tyto naděje opět oživil.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo Českého rozhlasu Leonardo, který měl premiéru v pátek 20. ledna v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio