Obhajovat ideje stojí peníze, říká k ruským sankcím prezident Agrární komory ČR

11. duben 2016

Agrární komora ČR bude apelovat na představitele Evropské unie, aby začali s Ruskem jednat o perspektivním ukončení sankcí. Mělo by Česko vyměnit evropské spojenectví za vývoz do Ruska?

„Není to výzva pouze Agrární komory,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman. Minulý týden v pátek podepsali v Krakově dohodu s kolegy ze zemí Visegrádu a následují výzvy zemědělců například z Německa. „Myslíme si, že zemědělci by neměli být rukojmími politických rozhodnutí,“ dodává Toman.

„Nejedná se jen o obhajobu lidských práv, ale o obhajobu celoevropské bezpečnosti. To je to, proč ty sankce uvaleny. Bezpečnost je předpokladem prosperity – i prosperity zemědělské,“ myslí si europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda a doplňuje, že Evropská unie poskytuje zemědělcům náhrady za ruské protisankce.


Agrární komora ČR bude apelovat na představitele Evropské unie, aby začali s Ruskem jednat o perspektivním ukončení sankcí. Komora chystá s kolegy z Visegrádské čtyřky společnou výzvu. Zemědělství by se podle prezidenta komory Miroslava Tomana nemělo stát rukojmím v politických přestřelkách. Česko nemůže vyměnit lidská práva za to, aby mohlo znovu vyvážet zboží do Ruska. To zase v ČT v reakci uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Sankční opatření zavedla EU v polovině roku 2014 v reakci na ruskou agresi na východní Ukrajině. Rusko následně zavedlo protisankce.

Nemůžeme se snižovat na úroveň kramářských počtů

„Škoda je 5 milard eur v zemědělství v celé Evropské unii. Ty kompenzace dělají 10 % z celkové škody, a já se ptám: co je pro EU příjemnější – kompenzovat, ale ve výši 10 %, což de facto nic neřeší, anebo obhajovat určité ideje? Pokud chceme obhajovat určité ideje, tak to stojí peníze,“ pokračuje v debatě Miroslav Toman.

„Nemůžeme se snižovat na úroveň kramářských počtů v momentě, kdy jde o evropskou bezpečnost,“ kontruje Pavel Svoboda a pokračuje: „Pokud mluvíme o nějaké vládě práva a přitom bychom nechali ve svém těsném sousedství flagrantně porušovat mezinárodní právo a tím ohrožovat bezpečnost, tak to jsou prostě nesouměřitelné věci. Nemůžeme jen přepočítávat na eura a koruny bezpečnost.“

Celý záznam diskuze prezidenta Agrární komory ČR Miroslava Tomana a europoslance za KDU-ČSL Pavla Svobody najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: bur , jpr
Spustit audio