Obdivuhodné rozhodnutí známého šéfkuchaře. Vařil pro Beckhama i královský pár, teď vyvařuje ve školní jídelně

Vařil pro světové celebrity a nyní připravuje jídlo pro žáky ve školní jídelně. I takový může být osud známého slovenského šéfkuchaře.

Marián Maszay vařil v těch nejlepších hotelech na Slovensku a v Anglii. Jídlo připravoval například pro zpěváka Seala, pro anglickou fotbalovou reprezentacinebošvédský královský pár. Pak ale přišel zásadní obrat.

Rozhodl se, že chce rodinu, a zjistil, že skloubit časově náročnou práci v kuchyni s výchovou dětí není možné. A tak se stal vedoucím obyčejné školní jídelny v Bratislavě a vyvařuje dětem.

Začali jsme vařit jinak“

Máme půl desáté, za dvě hodiny bude oběd. „Dnes bude krůtí maso s rýží nebo zeleninové rizoto. K tomu samozřejmě salát,“říká Mariána ochutnává právě uvařené vzorky.


Rozhodnutí Mariána Maszaye je obdivuhodné. Vařil pro fotbalistu Beckhama nebo švédský královský pár. Dnes řídí školní kuchyni. Vydělával tisíce eur, dnes dostává maximálně800hrubého.

Dnes už provoz v kuchyni spíše z povzdálí koučuje, vaří jen občas. „Spíše sedím v kanceláři, ale mám i chvíle, kdy si jdu ještě něco uvařit.“

Když se před čtyřmi lety přihlásil do konkurzu na šéfa školní jídelny, byly z toho kuchařky v šoku. „Věděly o mé minulosti, a tak se bály, že si přivedu své lidi a ony přijdou o práci. Realita ale byla jiná. Začali jsme spolupracovat a začali jsme vařit dětem jinak.“

Ženy v kuchyni získaly poprvé jako šéfa muže. „ Slyšely jsme, kde a pro koho vařil. Trochu jsme se bály, ale brzy jsme zjistily, že budeme vařit zdravěji a lépe a byla to dobrá změna,“ shodují se kuchařky.

Dětem chutná. Dokonce začaly jíst saláty

První, co musel slavný šéfkuchař změnit, byly normy a recepty, podle kterých se v jídelně vařilo. Systém, že děti musí dostat určitou dávku rýže, brambor a masa,ovšemponechal.

Marián Maszay vařil v těch nejlepších hotelech na Slovensku a v Anglii

„Toto jsem nechtěl obcházet, protože na tom nevidím ani nic špatného. Chtěl jsem ale změnit to, aby se například nezahušťovaly omáčky moukou, do salátu přidávám dětem i rukolu, používám špaldové těstoviny,“vypočítává.

Kuchařky si všimly, že dětem chutnáadokonce se naučily jíst i saláty. „Je to pestré, více nás to baví, máme širší možnosti. A hlavně se my samotné učíme.“

A děti? „Ano, chutná nám. Každé jídlo, které ochutnáme, je pak lepší a lepší,“ hodnotí změnu ve stravování dvě žákyně.

Pizza do školy nepatří“

Děti si na zdravější jídlo zvykly. Ministerstvo školství navíc pro tento rok sestavilo seznam celkem šedesáti osmi nových receptů pro školní jídelny. Například takový sýr tofu se objevuje až v osmnácti receptech.


Asi zůstanu ve školství, protože jsem spokojený. Mám spoustu volna, dlouhé prázdniny a navařit pro děti není až takovým velkým problémem. Je to pouze o tom, jak si to dokáže člověk uspořádat.

„Snažím se poslouchat i děti a rodiče. Konečně nastala doba, kdy se rodiče zajímají o to, co jejich děti ve škole jedí. A zajímají se o to, jestli se ve školní jídelně používají i jiné suroviny než obyčejně,“ pochvaluje si šéfkuchař.

Pokud by měly děti volnou ruku ve výběru jídel, sklouzly by opět ke klasice a moc dobře vědí, co by chtěly v jídelním lístku vidět. „Častěji bychom si přály pizzu,“ navrhují.

A je to možné, ptám se šéfkuchaře? „Asi ne. Je to náročné na přípravu. Není možné, aby každý dostal čerstvou pizzu, a nerad bych někomu dával na stůl jídlo, které je třeba tvrdé. A taky si myslím, že pizza do školy nepatří. K tomu máme pizzerie,“ rozesmutnil školáky šéf jídelny.

autor: pev
Spustit audio