Obce a města v Ústeckém kraji začínají obyvatele víc tlačit do třídění odpadu

14. srpen 2020 10:42

Obce a města v Ústeckém kraji se připravují na nový zákon o nakládání s komunálním odpadem. Uložení odpadků na skládce se podraží, proto se samosprávy snaží přimět obyvatele víc třídit.

Zkušenosti z měst ukazují, že lidé do černých popelnic vyhazují často až polovinu věcí, které by se daly uložit do nádob na papír, plast nebo sklo.

Třeba v České Kamenici na Děčínsku proto vedení města naplánovalo od nového roku změny v odpadovém hospodářství.

Zruší například pytlový svoz tříděného odpadu. „Ty pytle praskají, hrabou se v nich prasata, odpadky lítají ve větru,“ popisuje nezávislý starosta Jan Papajanovský.

Obyvatelé dostanou možnost mít přede dveřmi nádoby na plast, papír i na bioodpad. Město teď hledá novou firmu, která bude umět přizpůsobit četnost a trasy svozů novému systému.

Obce a města se snaží o lepší třídění odpadů i větší soběstačnost

Některá města na Děčínsku si s bioodpadem poradí sama – příkladem je třeba Šluknov, který má vlastní kompostárnu. Na její provoz letos město doplácelo asi 150 tisíc korun.

„Z několika obcí svážíme bioodpad k nám. Od letošního roku máme instalovaný i vážní systém, takže máme přehled o tom, kolik každá domácnost vyprodukuje,“ dodává nezávislá starostka Šluknova Eva Džumanová.

Přimět obyvatele víc třídit se snaží i Kovářská na Chomutovsku. Na podzim zavede svoz tříděného odpadu v pytlích přímo ode dveří.

„S hrůzou jsme zjistili, že ta Kovářská třídí někde kolem 14 až 15 %,“ přiznává starosta Milan Duháň z ODS a pokračuje: „Chceme se dostat na hranici zhruba 30 %.“

Města a obce motivuje k většímu třídění nadcházející změna zákona o ukládání komunálního odpadu.

„Od roku 2021 by měla začít platit nová odpadová legislativa, kterou aktuálně projednává sněmovna. Jejím cílem je zvýšit recyklaci a materiálové využití odpadů i obalů v České republice a zásadně omezit jejich skládkování,“ vysvětluje Petr Roubíčková z ministerstva životního prostředí.

Od příštího roku by totiž mělo uložení komunálního odpadu na skládkách citelně podražit.

Spustit audio

Související