Občané Senát prostě nepochopili, domnívá se europoslanec Polčák

20. listopad 2014

Nízká účast v senátních volbách vybízí k otázce, jestli by nebylo na místě Senát zrušit. Zároveň se ale začalo diskutovat i o reformě této instituce. Potřebuje malá země jako Česká republika dvoukomorový parlament?

Místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka je přesvědčen o výhodách, která parlametní demokracie se dvěma komorami přináší.


Sobotka: „Senát je dán ústavou, a za 18 let existence ukázal své opodstatnění a roli. Je to v podstatě jediná fungující parlamentní instituce. Stávající návrhy na jeho reformu považuji za ležící mimo realitu.“

Argumenty o malé volební účasti do Senátu nepovažuje za směrodatné: jen podle nízké účasti ve volbách o budoucnosti Senátu rozhodovat nelze, tvrdí jeho místopředseda.

„Ani poslední volby do Poslanecké sněmovny nebo europarlamentu nebyly žádná sláva. Ostatně, máme svobodné právo volit, nebo také nevolit,“ dodal Sobotka.

Nápad Miloše Zemana o povinné účasti ve volbách považuje místopředseda za „další z jeho geniálních myšlenek. Není to dobrá cesta. Žijeme v parlamentní demokracii se svobodnými volbami. Ať si každý zváží, jestli jeho hlas má váhu, nebo nemá.“

Sobotka ale vyjádřil své výhrady ke způsobu, jakým probíhá komunikace Senátu s Poslaneckou sněmovnou:

„Diskuze musí být vždy dialogem a nikoli monologem ze strany Senátu. My už jsme tak trošku rezignovali, protože nemáme ve Sněmovně partnera na diskuzi, i když nám to všichni slibovali.“

Europoslanec za hnutí Starostové a nezávislí Stanislav Polčák význam Senátu nezpochybňuje, ale vyzývá k jeho reformě.


Polčák: „Senát by měl zůstat jako strážce ústavnosti, ale měli bychom se zamyslet, jak ho ustanovovat a jak definovat jeho roli vůči regionům. Podle našeho hnutí by měl mít větší sepětí s regiony a ne vytvářet umělé senátorské obvody.“

Podle europoslance má senát jako komora regionů po německém vzoru mnohem větší smysl. „Současné zvláštní ustanovování v senátních obvodech se neosvědčilo, jak ukazuje nízká volební účast,“ dodal.

Polčák také navrhuje, aby pro přehlasování senátního rozhodnutí byla zvýšena ústavní většina ze stávající poloviny hlasů.

Senát nemusí mít vyšší pravomoci, ale bylo by dobré, kdyby senátní stanoviska nebyla ve Sněmovně tak lehce přehlížena, souhlasí europoslanec se Sobotkou.

Na rozdíl od místopředsedy Senátu považuje nezájem voličů za důležitý ukazatel. „Na setrvale nízkou volební účast musí politici reagovat. Občané Senát jako takový prostě nepochopili,“ konstatoval Stanislav Polčák.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio