Obavy z ruské invaze na východní Ukrajinu

28. březen 2014

Americké zpravodajské služby dospěly k závěru, že Rusko pravděpodobně obsadí i východní Ukrajinu.

Serveru americké stanice CNN to řekli dva vysoce postavení činitelé. Podle nich sice „nic není jisté“, ale rozvědka v posledních dnech získala znepokojivé indicie, že by k invazi mohlo dojít. Moskva na hranicích hromadí vojska podobně jako před invazí do Čečenska a Gruzie, a to ve stejném počtu i typu jednotek.

Zpráva tajných služeb vyvolala hluboké znepokojení Kongresu, který vyjádřil obavy, že „Moskva podnikne invazi do jižní a východní Ukrajiny, bude pokračovat až do Podněstří a pokusí se o územní zisky i v pobaltských republikách“. Američtí vojenští představitelé kongresmanům potvrdili, že Rusové mají dostatečně velkou armádu, aby takové akce podnikli. Na ukrajinských hranicích mají v současnosti okolo 30 000 vojáků a další ve stavu pohotovosti a mobilizace.

Počet 30 000 vojáků je podle zpravodajců „výrazně vyšší“, než kolik je jich třeba k vojenskému cvičení, které Rusko tvrdí, že v pohraniční oblasti provádí. Jsou mezi nimi i motorizované jednotky, které se dokáží rychle přemisťovat. Na jiných místech v Rusku jsou pak ve stavu pohotovosti speciální a vzdušné síly, letecká přeprava a další jednotky potřebné k invazi. Na hranice přijíždějí stále nové posily a stávající jednotky jsou připraveny k akci. Podle amerických zpravodajců se Rusko zřejmě chystá vytvořit „pozemní most“ umožňující přístup na Krym po souši a obsadit Charkov, Luhansk a Doněck.

Čtěte také

Podobné informace má i ukrajinský novinář Dmitri Dymčuk, který píše vojenský blog v deníku Kyiv Post. Na ukrajinské hranice dorazily ruské posily a Dymčuk viděl nové vojáky i v oblasti Rostova, kde jich donedávna bylo poměrně málo. Podle něj se Putin chystá provést invazi po celé východní frontě od Černihova až po Doněck. Autor připomíná, že pohraniční oblast kontrolovala 23. března letecká mise mezinárodních pozorovatelů a Moskva tehdy některé své jednotky od hranic stáhla. Jakmile však pozorovatelé odletěli, vojáci se na hranice zase „potmě vplížili jako švábi“.

Alespoň se už úspěšně zorganizovala ukrajinská armáda. Pohraniční jednotky důsledně hlídají hranice a tajné služby aktivně „neutralizují ruskou pátou kolonu ve východní oblasti“. Obojí by mohlo plány Kremlu narušit. Ukrajinci také chystají vojenské cvičení v oblasti Charkova. Schopnosti armády ani cvičení však nelze přeceňovat – „se supěním, skřípěním, vybuchujícími tanky a havarujícími letouny se teprve probouzí z dvacetileté letargie“. Poprvé od vyhlášení nezávislosti začíná armáda chápat, proč vlastně existuje.

Dymčuk také připomíná, že Ukrajina už v podstatě nemá loďstvo – zůstalo jí jen deset lodí, zatímco 51 dalších zabavili okupanti. Ukrajinské ministerstvo obrany sice s Ruskem vyjednává o navrácení alespoň nějakého zabraného majetku, ale „všichni víme, jak to funguje – Putin řekne, ,já jsem to nevzal‘, a nic nevrátí,“ soudí novinář.

Na Ukrajině vzniká národní garda

Další dobrá zpráva podle něj je, že Ukrajina se začíná Rusku prodražovat – od začátku roku ji už stála 70 miliard dolarů. Světová banka vydala ve čtvrtek zprávu, v níž předpovídá, že jestli bude Putin v eskalaci pokračovat, ruský hrubý národní produkt letos klesne o 1,8%. Vloni přitom vzrostl o 1,3%. „Vidět Putinovi do hlavy není lehké, ale velké finanční ztráty jsou rozhodně příznivé znamení,“ doufá Dymčuk, podle kterého se však teprve uvidí, zda zvítězí agrese, nebo chamtivost.

Mezitím se už v Rusku stačilo do praxe vrátit nám dobře známé trestání všech, kdo nesouhlasí s oficiální politickou linií. Moskevský státní institut pro mezinárodní vztahy propustil profesora Andreje Zubova jen proto, že napsal do deníku Vedomosti článek, v němž přirovnal ruskou anexi Krymu k Hitlerovu anšlusu Rakouska v roce 1938, píše ruský deník Moscow Times.

V oficiálním oznámení institutu stojí, že Zubov „vědomě a opakovaně porušil chartu ústavu“ a „nedbal četných varování vedení“, aby si dával pozor, jak na veřejnosti mluví o ruské zahraniční politice. Institut patří ruskému ministerstvu zahraničí a Zubov byl upozorněn, že jeho názory se neslučují s oficiální linií ruské zahraniční politiky. Jeho „neuvážená a nezodpovědná kritika vládní politiky“ prý poškodila „učené prostředí institutu“, tvrdí prohlášení. Zubovova dcera uvedla na Facebooku, že profesor byl vyhozen za článek s názvem „Tohle už tu jednou bylo“.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio