Obama podle zpravodajců ignoroval varování před sunnitskou armádou

6. červenec 2014

Nečekaný vzestup Islámského státu v Iráku a Sýrii vyvolal na obou stranách Atlantiku ostré hádky mezi politiky a zpravodajskou komunitou. Americká Ústřední zpravodajská služba a britská MI6 se ohradily proti výtkám, že podcenily hrozbu radikálů, kteří nečekaně obsadili velké části Sýrie a Iráku.

Podle šéfů CIA se teď administrativa Baracka Obamy snaží zakrýt vlastní selhání, a shazuje vše na zpravodajce. Podobné hlasy jsou slyšet i z Londýna.

Bývalý operativec CIA, který působil v utajení v Iráku, nesmlouvavě ukazuje prstem na prezidenta Obamu coby hlavního viníka. „Z aktuálních výstupů z Bílého domu to vypadá, že Obamova administrativa sice dlouho dopředu viděla stahující se mračna, blesky a vítr, ale když bouře udeřila, hrozně ji to překvapilo. Je to zcela nedůvěryhodný postoj,“ řekl nejmenovaný muž.

Také mluvčí CIA Dean Boyd uvedl, že pokud někdo četl zprávy obsáhlé zpravodajské analýzy o Islámském státu a Iráku, neměl by být vývojem zaskočen.

Čtěte také

Rozepře vypukla poté, co šéf americké diplomacie John Kerry řekl televizi Fox News, že vyhnání irácké armády z Mosulu a Tikrítu nikdo nečekal. Zpravodajci tvrdí, že Obamu a jeho analytiky pravidelně varovali před rostoucí silou sunnitských ozbrojenců.

Generálporučík Michael Flynn z Americké bezpečnostní agentury varoval Kongres už v únoru, že v letošním roce se extremisté pokusí obsadit rozsáhlá území. Také kurdští představitelé tvrdí, že o plánech zaútočit na Mosul věděli už od půlky dubna. Americkému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi to osobně sdělil kurdský prezident Masúd Barzání.

Americký prezident Barack Obama. Experti Pentagonu dnes považují za hlavní příčinu katastrofy Obamovu neochotu – či neschopnost – vyjednat setrvaní americké armády v Iráku i po roce 2011

Experti Pentagonu dnes považují za hlavní příčinu katastrofy Obamovu neochotu – či neschopnost – vyjednat setrvaní americké armády v Iráku i po roce 2011. V době vrcholícího konfliktu o Irák měla CIA v Bagdádu tisícovku lidí a deset základen na dalších místech v zemi.

„To všechno jsme pak úplně zahodili. Irák je dokonalá ukázka toho, jak lze věci po vítězné válce totálně pokazit,“ uvedl nejmenovaný expert Pentagonu. Republikáni na Kapitolu prý chtějí dokonce vyšetřit, zda Obama varování neignoroval. „Nejde o selhání špionáže, nýbrž politiků,“ tvrdí kongresman Mike Rogers.

Čtěte také

„Celý rok jsme sledovali, jak islamisté stavějí výcvikové tábory a lákají žoldáky ze zahraničí. Ale neudělali jsme nic, ani když obsadili Fallúdžu,“ dodává.

Podle znalců se Západ nechtěl zaměřit na extremisty, protože by to zpochybnilo celou jeho strategii v boji proti syrskému prezidentu Bašáru Asadovi. Tato strategie však byla od základu chybná.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio