O virech toho víc nevíme, než víme, říká bioložka z týmu objevitelů nového arenaviru

22. červen 2020

U etiopských krys byl objeven nový druh viru. Nese název Dhati Welel a na člověka podle všeho přenosný není. Vědecký úspěch už publikoval časopis Journal of Vertebrate Biology.

Virus Dhati Welel byl objeven u krysy mnohobradavkové, kteřá patří v subsaharské Africe k největším zemědělským škůdcům a je přenašečem mnoha onemocnění – například krysí žloutenky, krvácivé horečky nebo moru.

S týmem vědkyně Joelle Goüy de Bellocq, který nový mammarenavirus z rodiny arenavirů objevil, spolupracují i čeští vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie Věd.

Podle Aleny Fornůskové z Ústavu biologie obratlovců při Akademii věd České republiky, se ale nového RNA viru není třeba bát. Zoonotický potenciál (tedy schopnost nákazy člověka) se u něj totiž nepotvrdil.

„S krysami jsme pracovali v rukavicích, ale neměli jsme žádné dýchací přístroje,“ vysvětluje vědkyně s tím, že příznaky se u nikoho z kolegů během výzkumu neprojevily.

„Co se týče virů, víc toho ale zatím nevíme, než víme,“ upozorňuje Fornůsková a dodává, že v případě některých přenašečů – kupříkladu právě afrických hlodavců – odborníci ještě stále neznají ani všechny žijící druhy.

autoři: Martina Rasch , marz
Spustit audio

Související