O Velikonocích nekážu. Nechci svými úvahami rozmělňovat tu krásu, říká kněz Marek Orko Vácha

13. duben 2020

Naši farníci se od pátku do soboty večer střídali po dvojicích v kostele a modlili se. Alespoň takto drželi jakýsi modlitební řetěz v kostele, říká kněz Marek Orko Vácha.

Může v nás pandemie něco zrodit? „Zdá se mi, že se národ dává dohromady, pomoc nabízí spousta dobrovolníků. Pandemie udělá obrovské množství zla. Ale může nás naučit i něco dobrého. Strach o rodinu znamená, že je miluji a záleží mi na nich. Uvědomíme si hodnotu přátelství, když se teď nemůžeme vídat.“

Beránek v krémovém kožíšku

Jak vnímá Velikonoce? „Zavedl jsem zvyk, že od Zeleného čtvrtku do neděle nekážu. Nechci tu krásu rozmělňovat svými úvahami. Mše o Velikonocích jsou plné symbolů. Rozděláváme oheň křesáním, od toho zapalujeme paškál, se kterým se vchází do kostela, který je ve tmě, jen jáhen zpívá takovou táhlou píseň...,“ přiblížil mši Marek Orko Vácha, jehož farností jsou Lechovice u Znojma. Přes týden působí v Praze.

Za zdí kláštera bych se zbláznil

Kromě teologie vystudoval molekulární biologii a genetiku. Orko je skautská přezdívka. „Dostal jsem ji v roce 1976 a dal mi ji můj skautský vedoucí, dneska senátor Zdeněk Papoušek.“ Kdy v životě zažil nejkrásnější ticho? „Byl jsem nějakou dobu v Antarktidě a půl roku v trapistickém klášteře. Obě tato místa mají své zvláštní ticho. Mniši spolu téměř nemluví, já bych se tam zbláznil, nemůžu být za zdí kláštera.“

Dívá se pandemii víc jako kněz nebo přírodovědec? Které knihy by doporučil ke čtení?

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.