O šéfovi Evropské komise se možná rozhodne velmi brzy

17. červen 2014

Podle prestižního podnikatelského deníku Financial Times se kancléřka Merkelová začala obávat protahování diskuse o obsazení funkce šéfa Evropské komise. Z toho důvodu je pro rychlý návrh Jeana-Clauda Junckera, zřejmě už na nadcházejícím unijním summitu příští týden.

Podle listu tento vývoj Davida Camerona zaskočil. Deset dní před summitem nyní Cameron potřebuje zmobilizovat „protijunckerovské“ spojence, připomínají Financial Times. Doufá prý v podporu lídrů Itálie, Nizozemska, Švédska a Maďarska. Lidé z jeho týmu ale podle listu říkají, že to bude „tvrdé“. Cameron opakovaně varuje, že výběr Junckera může postrčit Británii směrem k odchodu z Unie.

Čtěte také

Podle poznámek diplomatů dala kancléřka při setkáních s dalšími lídry jasně najevo, že čelí rostoucímu domácímu tlaku, který může poškodit ji i Evropu. „Obává se, že čím déle debata potrvá, tím bude jedovatější, alespoň v britském bulváru,“ stojí v nich s tím, že Merkelová by chtěla mít věc vyřešenou na nejbližším summitu.

O detailech diplomatického dokumentu, který shrnuje setkání na okraj nedávného bruselského summitu skupiny G7, informoval podle Financial Times poprvé nizozemský deník Volksrant.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio