O nástupci dalajlámy rozhodne Čína. Do jeho reinkarnace si nenechá mluvit

8. březen 2010

Čína rozhodne o nástupci dalajlámy. Na zasedání všečínského parlamentu to prohlásili představitelé této himalájské autonomní oblasti. Podle Pekingu musí o reinkarnaci nejvyššího tibetského duchovního rozhodnout komunistické úřady a nikdo jiný. Čínská vláda už před patnácti lety určila i nástupce druhého muže tibetského buddhismu, pančenlámy.

Není potřeba otázku reinkarnace diskutovat, konečné slovo o výběru nástupce dalajlámy má ústřední vláda, prohlásili shodně tibetský guvernér Padma Choling i šéf parlamentu této autonomní oblasti.

Padma Choling navíc Dalajlámu označila za hlavního strůjce všech problémů v Tibetu i viníka nestabilní situace, nejvyšší tibetský duchovní podle něho také lže, světovým politikům i médiím.

Guvernér Padma Choling se také zcela výjimečně vyjádřil k osudu muže, kterého nejvyšší tibetský duchovní jako šestnáctiletého prohlásil v roce 1995 za nového pančenlámu. Peking, který tehdy tuto volbu odmítl, ho totiž zadržel a nikdo o místě jeho pobytu od té doby prakticky nic neví.

Mluvilo se o něm jako o nejmladším politickém vězni na světě a tibetská exilová vláda také vypsala odměnu za informace vedoucí k jeho nalezení. Peking pak místo něj vybral syna komunistických funkcionářů, který následně získával vzdělání v Pekingu. Ostatně v čínské metropoli, pod dohledem úřadů žije dodnes, v Tibetu se objevuje výjimečně. A sami Tibeťané ho neuznávají.

Jak ale nyní Padma Choling uvedl, dalajlámou vybraný chlapec prý s rodinou spokojeně žije v blíže neurčené oblasti v Tibetu.

Poslední dalajláma

"Jde o pokračování války slov, která začala před dvěma roky, kdy Čína rozhodla, že do budoucna musí být všichni lámové schvalování ústřední vládou v Pekingu," říká zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš.

Dalajláma už se nechal slyšet, že oproti tradicím určí svého následovníka ještě za svého života, ale že také může být dalajlámou historicky posledním. Dalajlámovi je 74 let, není už zcela zdráv, proto se o dalším vývoji stále častěji mluví.

S titulem dalajláma se poprvé setkáváme v roce 1578, kdy ho udělil mongolský vládce Altun Chán nejvyššímu představiteli školy Gelugpa. Posmrtně ho navíc získali i jeho dva předchůdci.

autoři: mir , dog , pir
Spustit audio