Madeleine Albrightová varovala před fašismem v době, kdy většina žila v mylném domnění, že už není třeba se bát

8. srpen 2023

Své postřehy a zkušenosti z nejvyšších sfér světové diplomacie Madeleine Albrightová zaznamenala v řadě knih, které vycházejí i česky. Mezi nimi také Fašismus – Varování, kterou vám připomeneme v prázdninové repríze pořadu Ex libris.

Už je to více jak rok, co tento svět v nepříliš optimistické době opustila někdejší americká ministryně zahraničí a diplomatka českého původu Madeleine Albrightová. Odešla měsíc po ruské invazi na Ukrajinu, 23. března 2022. Ač vážně nemocná, téměř do posledních chvil neopustila své celoživotní poslání: komentovat, lidsky ovlivňovat a varovat před možnými důsledky světového politického dění.

„Putin dělá historickou chybu“

Čtěte také

Den před ruskou invazí v tomto duchu napsala svůj poslední článek do New York Times, jehož titulek zněl „Putin dělá historickou chybu“ (Putin is making a historic mistake). Je pozoruhodné ohlédnout se za názory zkušené diplomatky i dnes, v době, kdy se Putinova „chyba“ naplno projevuje, aniž bychom mohli dohlédnout její definitivní završení.

Madeleine Albrightová den před vypuknutím invaze nicméně mnohé dohlédla trefně: „Namísto dláždění ruské cesty k velikosti by invaze na Ukrajinu zajistila panu Putinovi hanbu tím, že by jeho zemi nechala diplomaticky izolovanou, ekonomicky zmrzačenou a strategicky zranitelnou tváří v tvář silnější a jednotnější západní alianci,“ psala v článku Albrightová.

„To, co bude jistě krvavá a katastrofická válka, vyčerpá ruské zdroje a bude stát ruské životy – a zároveň vytvoří naléhavou potřebu pro Evropu, aby omezila svou nebezpečnou závislost na ruské energii.“

Čtěte také

Dlouho před svým odchodem na věčnost i před válku na Ukrajině popsala Madeleine Albrightová řadu svých zkušeností i postřehů z okruhu nejvyšší světové diplomacie v knize Fašismus – Varování (Argo, 2018). I ta, ač její autorka nemohla dohlédnout vývoj až k současnému dění, je a zůstane stále aktuální v osobitém zachycení jeho kořenů a příčin.

Vždyť i sám název nás ohledně aktuálnosti nenechává na pochybách. Ostatně k tomu přispívá i anotace: „Fašista je podle autorky ten, ‚kdo tvrdí, že mluví jménem celého národa nebo skupiny obyvatel, naprosto ho nezajímají práva ostatních a je ochoten použít k dosažení svých cílů násilí a veškeré další nezbytné prostředky‘.“

Knihu krátce po jejím českém vydání pročetla a okomentovala Daniela Vrbová a my vám tento pořad, který vznikl v roce 2019, nabídneme v prázdninové repríze. Vžijte se tak do role poslů z budoucnosti, kteří už sice vědí, co bylo dál, ale stále ještě nevědí, jak to celé dopadne.

autoři: Daniela Vrbová , Naďa Reviláková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související