O dotacích nemají rozhodovat národní státy, které je rozkrádají, kritizuje Peksa prezidentův návrh

17. květen 2019

Setkáním statečných státníků byla podle hradního mluvčího schůzka českého prezidenta Miloše Zemana s maďarským premiérem Viktorem Orbánem v Budapešti. Zeman označil Maďarsko za „obránce evropské kultury" a migrační vlnu minulých let přirovnal k historické invazi Osmanské říše do jihovýchodní a střední Evropy. 

Český prezident svou třídenní návštěvu, ke které došlo po sedmi letech, zakončil v jaderné elektrárně Paks. Právě to bylo podle poslance Daniela Pawlase (KSČM) důležitým bodem návštěvy s ohledem na možnou účast českých firem při dostavbě elektrárny.

Lída Rakušanová: Evropská komise není hromosvod

Evropská unie

Prezident Zeman pronesl při návštěvě Maďarska řadu kuriózních výroků.

„V tomto bychom se inspirovat neměli. Špatné je vůbec to, že se dostavba jaderné elektrárny někomu politicky přiklepne a mám obavy, aby to u nás nedopadlo podobně – že bude pod politickým tlakem přidělena konkrétnímu dodavateli, navíc ze země, jejímuž režimu nemůžeme důvěřovat,“ nesouhlasí poslanec Mikuláš Peksa (Piráti).

Podle Pawlase je ale čistě věcí Maďarska, že si k dostavbě elektrárny vybralo Rosatom, který vlastní ruský stát. Rusko bude také stavbu financovat. „Neříkám, že maďarský model je pro nás nejlepší, protože nevíme, s čím přijdou jednotliví uchazeči,“ upozorňuje.

Patří Maďarsko do Unie?

Zeman během návštěvy prohlásil, že o užití zdrojů z evropského rozpočtu by měly rozhodovat národní státy. Podle Peksy by to ale pouze napomohlo korupci:

Ondřej Konrád: Čapí hnízdo na cestě k vyššímu levelu?

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Pro ostříleného recidivistu to je jako nic, ale s justiční mašinérií blíže neobeznámený člověk si to zřejmě silně uvědomí.

„Polovina veřejných investic z Evropské unie v Maďarsku jde do výběrových řízení s jedním uchazečem. Ve chvíli, kdy o tom rozhoduje národní stát, tak si místní představitelé šijí výběrová řízení na míru,“ kritizuje Peksa, kterému na návštěvě českého prezidenta chyběl protikorupční apel.

Pawlas ovšem namítá, že právě místní politici vědí nejlépe, kam mají peníze směřovat. „Musíme věřit, že národní státy mají dostatek kontrolních mechanismů a jsou schopny tyto zdroje kontrolovat,“ míní exprimátor Havířova.

Jiné problémy jsou ve Španělsku, v Itálii, jiná je situace v Řecku, Česku nebo Maďarsku. Nelze aplikovat bruselské představy do jiných částí Evropské unie a v tom by měla spočívat její reforma.
Daniel Pawlas

„Evropský úřad pro vyšetřování podvodů v roce 2017 zjistil, že 35 kontraktů na pouliční osvětlení bylo svěřeno společnosti kontrolované zeťem maďarského premiéra. To je ukázka, jak jsou evropské peníze rozdělovány bez kontroly. Místní politici peníze zneužívají,“ oponuje Peksa.

„V tom případě ty země nemají co dělat v Evropské unii, jestliže se ty dotace rozkrádají,“ reaguje Pawlas. Jednotlivé státy prý musely při vstupu do Unie splnit kritéria bezpečnosti a finanční kontroly.

S tím souhlasí i Peksa a připomíná, že Evropský parlament se usnesl na tom, že rozkrádání dotací v Maďarsku je problém, který by se měl začít řešit: „Následně mě překvapila reakce českého parlamentu, kde vládní koalice včetně komunistů odhlasovala, že to problém není. Mám pocit, že ruka ruku myje.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.