O čem mluví netopýři? Pozná to speciální přístroj

2. duben 2018

Netopýři vyrušení ze zimního spánku – to je každoroční práce pro zvířecí záchranáře. Netopýři se na zimu schovávají a často je lidé nevědomky vyruší. Odborníci proto mapují výskyt netopýrů podle jejich hlasových projevů. A mají i speciální přístroj, který nám „přetlumočí" zvuky za hranicí lidského sluchu.

„Každý netopýr se ozývá jinak. Třeba rezaví netopýři jsou hodně hlasití a pískají, netopýři pestří zase syčí,“ upozorňuje ošetřovatelka netopýrů Zuzana Pokorná.

Některé zvuky, které netopýři vydávají, jsou ale lidskému uchu neslyšitelné. Dorozumívají se jimi a a také se prostřednictvím echolokace orientují. I proto Zuzana Pokorná vytahuje přístroj, který člověku umožní slyšet i tyto „neslyšitelné“ zvuky. „Používá se, třeba když jdeme do terénu,“ popisuje ošetřovatelka.

A opravdu. Jakmile přístroj zapne, je netopýří echolokace najednou slyšitelná. „Kdykoliv netopýr otevře tlamičku, vydá puls,“ ukazuje Zuzana Pokorná. „Netopýr se nerozhlíží, ale rozslýchá. Když uteče, je velmi těžké ho chytit. A že se může zaplést do vlasů? To je nesmysl!“

Přístroj se používá k mapování netopýrů. Mimo jiné i proto, aby lidé jejich úkryty nechtěně nezničili.

autoři: als , mas
Spustit audio