Nudí se, tak jdou na internet. Tam dětem hrozí kyberšikana i obtěžování, varuje odborník

12. prosinec 2013
Zprávy

Největším nebezpečím je pro děti v současné době nuda. Když nemají co dělat, usednou často k internetu. A tam jim hrozí řada nebezpečí - od kyberšikany až po sexuální návrhy. Na rizika, která internetové prostředí pro děti představuje, se snažil upozornit speciální seminář v Benešově.

„Pokud budu jenom naivně důvěřovat tomu, co na internetu naleznu, tak se můžu velice často a rychle stát obětí. Můžu se setkat s tím, že někomu budu důvěřovat natolik, že mu pošlu svoje intimní materiály a můžu být vydírán,“ upozorňuje manažer pro internetovou bezpečnost Martin Kožíšek.

Podle něj může vést nevinně vypadající komunikace ke zničení života. Je už několik odhalených případů, u kterých musí mrazit každé rodiče.

„Mezi ty nejznámější z poslední doby patřil případ skautských vedoucích, kteří přes internet a sociální sítě lákali z dětí erotické fotografie. Celkově zneužili 39 dětí a minulý měsíc byli odsouzeni k deseti letům vězení,“ nastiňuje Kožíšek.

Jak děti chránit? Sledovat, co na internetu dělají. Je tako možné odhalit i to, že jsou šikanované. Z takových situací se pak děti těžko dostanou sami. Když nemají důvěru k rodičům nebo kamarádům, měli by se svěřit třeba na lince bezpečí, která denně přijímá kolem 650 hovorů.

„Počet hovorů na téma internet se nám zdesetinásobil. Je to extrémní nárůst, děti takzvanou kyberšikanu hodně řeší,“ uvádí vedoucí linky Peter Porubský.

Velmi často také někdo láká děti na schůzku a nabízí peníze za sexuální služby. V testu, ve kterém odborníci oslovili 1800 dětí, by s návrhem souhlasilo 21 procent z nich.

autoři: msk , haj
Spustit audio