Nový vzdělávací projekt Smart Food se zaměří na plýtvání jídlem. Testovat ho budou žáci na pěti pražských základních školách

16. únor 2022

Až třetina vyrobených potravin v Evropě skončí jako nevyužitý odpad, přestože by je šlo ještě použít. Jen Češi podle vědců ročně vyhodí přes 800 tisíc tun jídla, a to zbytečně. Zatěžuje to přírodu, ale taky peněženky domácností. Data vědců z Mendelovy univerzity jsou pak ještě konkrétnější. Ti dnes představili projekt s názvem Smart Food, který má plýtvání jídlem zabránit.

Čtěte také

Začít by se mělo ve školních lavicích, přesněji na základních školách. Autoři projektu chtějí do školních osnov dostat co nejzábavnější prezentaci - například videa, vysvětluje jeden z autorů Igor Červený z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy: „Představte si, že je to systém, který to umožňuje distribuovat do telefonů, tabletů a počítačů. Je postaven tak, aby ten žák tam měl různé typy atraktivních prvků. 3D modely, kvízy, testy, cvičení, pomůcky jako třeba kartičky, které jsou velmi pěkně designově vytvořené. A samozřejmě budou součástí animace a videa. Myslím, že i u těch videí budou žáci a rodiče velmi pobaveni.“

Projekt je zatím ve fázi příprav, jeho členové ho chtějí od příštího roku začít testovat ve vybraných pěti pražských základních školách. Tamní děti a taky učitelé tak budou zkušební skupinou, která funkčnost v praxi otestuje. Následně by projekt měl zamířit do škol po celém Česku. Připravují ho Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy a Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně spolu s Pražským inovačním institutem a hlavním městem Prahou. 

Proč vlastně učit neplýtvat děti a ne rovnou dospělé? Bude projekt součástí nějakého speciálního předmětu? A jaká jsou konkrétní data o plýtvání potravinami? I na tyto otázky zná odpověď kolega Jan Bílek, poslechněte si to.

autoři: Jan Bílek ,
Spustit audio