Nový slovenský premiér bude pasivně vykonávat Ficovy příkazy, předvídá politolog

16. březen 2018

Ještě na začátku tohoto týdne se na Slovensku mluvilo o předčasných volbách, na jeho konci je vláda v demisi. Prezident Andrej Kiska sestavením nového kabinetu pověřil dosavadního vicepremiéra Petera Pellegriniho ze strany Smer. Jeho vláda prý bude proevropská, víc detailů ale nesdělil. Politolog Miroslav Kusý nepředpokládá, že se nyní situace na Slovensku uklidní. „V pátek budou mohutné demonstrace, které budou žádat předčasné volby,“ předpovídá.

Kusý, bývalý rektor Univerzity Komenského v Bratislavě, připomíná slova končícího premiéra Roberta Fica ze strany Smer, která řekl prezidentu Kiskovi: „Pane prezidente, buďte klidný, já nikam neodcházím. Chci být aktivní předseda politické strany,“ citoval později před novináři.


Peter Pellegrini vždy plnil roli náhradníka, vždy to byl nastrčený člověk bez vlastního stanoviska. Bude pasivně vykonávat příkazy Roberta Fica.Miroslav Kusý

„Chtěl tím dát najevo, že on bude Pellegriniho řídit, je to jeho člověk. Je to jen výměna figur a lidé nejsou s tímto výsledkem spokojeni. Fico neustále naznačuje, že on není ten poražený. Že on prezidentovi diktuje podmínky své demise. Ty Kiska odmítl, ale zachoval se podle nich, protože respektuje parlamentní matematiku,“ upozorňuje.

Smer je totiž nejsilnější strana, která prezidentovi předložila podpisy celkem 79 zákonodárců, kteří garantují podporu budoucí vládě. U moci tak zůstane dosavadní koalice Smeru, Slovenské národní strany a Mostu-Híd.

Od posledně jmenované strany je to podle Kusého zrada, protože její předseda Béla Bugár na republikové radě deklaroval, že strana chce předčasné volby, jinak odejde z vlády. „Předčasné volby nejsou, strana neodchází a Bugár se odvolává na jakýsi zapomenutý text závěrů rady, který mu tento postup umožňuje,“ hodnotí Kusý.

autoři: mmk , ert
Spustit audio