Nový polský premiér je jen novou loutkou ve stejných rukách

30. prosinec 2017

Všeobecně se soudí, že výběr Mateusze Morawieckého jako nového polského premiéra vyjadřuje přání vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), vzbudit zájem investorů a sympatie Evropské unie. Ve skutečnosti má ale nový předseda varšavského kabinetu stejný úkol jako jeho předchůdkyně Beata Szydłová – pomoci upevnit postavení vůdce Práva a spravedlnosti Jarosława Kaczyńského.

Na komentářových stránkách Project Syndicate to tvrdí známý polský publicista Sławomir Sierakowski.

Polský prezident Andrzej Duda jmenoval Morawieckého do čela vlády 11. prosince. Za jeho předchůdkyně dosáhl kabinet vyšší obliby – v říjnu to bylo 47 procent – než kdykoliv předtím v historii. Nejčastěji se soudí, že cílem výměny na premiérském postu bylo uklidnit Evropskou unii a přilákat investory.

Další upevňování moci?

Podíl zahraničních investic na polském hrubém domácím produktu se snižuje už delší dobu a pokračoval v tom i na podzim, kdy dosáhl nejnižší úrovně za posledních 21 let.

V úřadě ministra financí přišel bývalý bankéř Morawiecki s plánem na přilákání investic v oblasti nových technologií, které Polsko nutně potřebuje, aby si udrželo konkurenceschopnost ve srovnání se svými bohatšími sousedy. Za určitý ekonomický růst, který během vlády Práva a spravedlnosti nastal, ale země nevděčí Morawieckému.

Mnohem spíš je to zásluha Elżbiety Rafalské, ministryně práce a sociálních věcí, které se podařilo zvýšit spotřebu obyvatel pomocí sociálních opatření, mezi která patří například zavedení v přepočtu třítisícových měsíčních přídavků na děti.

Jaká tedy byla skutečná příčina sesazení Szydłové? „Jednoduše řečeno, v jejím funkčním období se loď polského státu vydala na tak divokou plavbu, že po nějaké době bylo nezbytné vyměnit kýl,“ píše Sierakowski.

Při dalším upevňování své moci ale polskou vládu podle něj čekají těžkosti. Další snaha ovládnout nebo potlačit soukromá média nejenže může vyvolat konflikt s opozicí, ale naruší také dlouhodobé obchodními zájmy. Podobné počínání vzbudí za hranicemi mnohem větší pozdvižení, než útok na nezávislost polských soudů.

Polský premiér Mateusz Morawiecki je jmenován prezidentem Andrzejem Dudou

Morawiecki si toho mohl povšimnout už den po svém jmenování. Drakonická pokuta, uložená polskou vládou nezávislé televizi TVN24, která zčásti patří mezinárodní mediální společnosti Scripps Networks Interactive, způsobila, že se Polsku dostalo přísného pokárání od USA i Evropské unie.

Mor, nebo cholera?

Při svém prvním rozhovoru v úřadě předsedy vlády Morawiecki řekl katolickému Rádiu Maryja, že chce „znovu pokřesťanštit“ Evropu. „Zní jako někdo, kdo chce najít způsob, jak zlepšit vztahy s Evropskou unií?,“ ptá se Sierakowski.

Premiér Morawiecki rozhodně neproslul svým taktem ani předvídavostí. V předvečer amerických prezidentských voleb odpověděl na otázku televizní reportérky, koho z dvojice Hillary Clintonová a Donald Trump by raději viděl v prezidentské funkci, že to je jako vybírat si mezi morem a cholerou.

Původní plán zněl tak, že předsedou polské vlády se stane Kaczyński, který si to ale rozmyslel v obavách, aby neohrozil úspěch své strany v parlamentních volbách v roce 2019. Kaczyński touží po zdrcujícím vítězství a ví, že spolu s ministrem obrany Antonim Macierewiczem patří k těm nejméně oblíbeným politikům. Na Szydłowou a Morawieckého se veřejnost dívá mnohem příznivěji.

Kaczyński má navíc sklon k nevhodnému vystupování na veřejnosti. Kdyby se stal předsedou vlády, musel by pronášet projevy a odpovídat dokonce i na náhodné otázky novinářů. Szydłová působila jako nárazník – členové vlády se nemuseli svému šéfovi bát říkat nepříjemné pravdy. S Kaczyńským jako premiérem by se vláda do svých lží brzy zamotala, spekuluje polský publicista.

Jaroslaw Kaczyński

S Morawieckým může Kaczyński dál využívat své stávající postavení mimo vládu k tomu, aby ji ovládal, a přitom za její politiku nenesl odpovědnost. Jarosław Kaczyński tak napodobuje svůj idol, meziválečného polského vůdce Józefa Piłsudského.

Rekord v popularitě

S ohledem na tyto politické kalkulace je Morawiecki dobrým předsedou vlády ze stejného důvodu, z jakého byla Szydłová – ve straně nic neznamená, nemá v ní podporu. To z něj dělá spolehlivou loutku, která má posloužit k dosažení konkrétního cíle.

Poté, co si Právo a spravedlnost upevnilo své postavení na polské pravici, chce před blížícími se volbami oslovit i politický střed. Morawiecki bude mít za úkol postavit se opozici a prezidentu Dudovi, který svým příliš nezávislým jednáním ztratil Kaczyńského důvěru.

Středostavovským voličům má nový premiér usnadnit identifikaci s vládnoucí stranou. V prvním průzkumu veřejného mínění po Morawieckého jmenování dosáhla úroveň podpory Práva a spravedlnosti 50 procent, což je nový rekord.

„Kaczyńského zajímá jen to, jak upevnit vlastní moc. O evropský projekt se nikdy nezajímal. Dřív nebo později Evropská unie ukáže, že se nezajímá o něj, a tím, kdo na tom nejvíc prodělá, budou Poláci,“ uzavírá Sierakowski.

autor: mit
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.