Nový papež překvapil svět – vzkřísí krizí zasaženou církev a víru?

14. březen 2013

V osobě Argentince Jorgeho Bergoglia si římskokatolická církev našla překvapivého lídra. Podle agentury AP jde o průkopnického papeže z Argentiny, který je spíše starým farářem než mladým manažerem, který by vzkřísil krizí zasaženou církev a víru. Hledání nového papeže bylo od začátku až do konce nejméně předvídatelné za posledních nejméně šest století. Bergoglio je prvním papežem z amerického kontinentu, prvním jezuitou v čele církve a prvním se jménem František. AP v této souvislosti připomíná, že církev měla neevropského papeže naposledy v osmém století.

Nový papež si vybral jméno podle italského světce Františka z Assisi, který se narodil v bohaté rodině, ale vzdal se majetku a založil františkánský řád. Také Bergoglia se jako kardinál v Buenos Aires vzdal přepychu, ve kterém žili jeho předchůdci. Žil v obyčejném bytě, jezdil městskou dopravou, sám si vařil a pravidelně navštěvoval chudá předměstí argentinské metropole, podotýká na svém webu stanice BBC a pokračuje: Katolíkům dosud zní v uších jeho loňský projev, ve kterém kardinál Bergoglio obvinil své církevní kolegy z pokrytectví. Podle něj zapomínají, že Ježíš Kristus omýval nemocné leprou a jedl s prostitutkami.

Je jasné, že 266. papež František přiblíží církev k oblastem sužovaných velkou chudobou. Už se světu představil jako jiný papež, jehož první slova po zvolení byla prostá: "Bratři a sestry, dobrý večer". Volbou 76letého Františka dali kardinálové jasně najevo, že nepotřebují energického, mladého papeže, který by vládl po desítky let. Zvolili raději zkušeného, oblíbeného a pokorného pastora, který bude přitahovat stoupence k víře a pomůže obnovit skandály potřísněnou církev, soudí agentura AP.

Server spiegelonline píše, že zvolením mimoevropského papeže kardinálové ukázali "odvahu překročit oceán a rozšířit rozhled církve". Vystoupení svatého otce před věřícími prý svědčilo o tom, že jde o prostého člověka. Samotné jméno František pak vyjadřuje skromnost. Někteří Bergogliovi spolupracovníci z Buenos Aires ale vyjádřili nad tímto výběrem jména překvapení. Tipovali by prý spíše jméno Josef. Už po odstoupení Benedikta XVI. se spekulovalo, že příští papež by mohl pocházet z jiného kontinentu než evropského. Za větší favority však považovali znalci poměrů v církvi například Brazilce Odila Scherera, kardinály ze severní Ameriky, Kanaďana Marka Oulleta, newyorského arcibiskupa Timothyho Dolana, a také některé africké kardinály.

autor: smi
Spustit audio