Nový objev v Údolí králů

24. září 2010

Přestože egyptské Údolí králů turisté prochodili křížem krážem a badatelé prozkoumali snad každé zrnko písku, historie nás dodnes překvapuje. Letos v únoru američtí archeologové informovali veřejnost o svém novém objevu staroegyptské hrobky.

Američtí vědci z univerzity v Memphisu právem slaví světový úspěch. Pod vedením prof. Otto Schadena se jim v Luxoru podařilo odhalit jednu z mála neporušených hrobek, skrytou 4,8 m pod písečným povrchem. Poslední téměř nedotčená pohřební kobka, Tutanchamonova, byla objevena v roce 1922.

Na pohřebním místě, jež Američané letos odkryli pouhých několik metrů od slavné Tutanchamonovy hrobky, odpočívá v sarkofázích pět mumií. Tyto osoby žily v období osmnácté dynastie, tedy mezi lety 1539 až 1292 př. n. l. Kdo tito lidé vlastně byli, však není dosud známo. Je ale dosti pravděpodobné, že jejich společenské postavení bylo velmi vysoké, ne-li nejvyšší.

Samotná hrobka je co do svých rozměrů spíše malá. Egyptologové v ní při první prohlídce nalezli nejen dřevěné sarkofágy pohřbených mrtvých, ale také množství keramických nádob větších rozměrů, které nejspíš obsahovaly jídlo a víno, a sochy krále Amenhotepa III. a egyptských bohů. Prozatím hrobku neprozkoumali pečlivěji, ale vše nasvědčuje tomu, že pohřeb mrtvých byl z jakéhosi důvodu vykonán velmi rychle. V pořadí je to již šedesátá třetí hrobka, jež byla v Údolí králů objevena, a to od 18. stol., kdy se zde provádějí cílené výzkumy.

Archeologové v Egyptě pracují již deset let na projektu sponzorovaném Ústavem egyptského umění a archeologie univerzity v Memphisu (University of Memphis' Institute of Egyptian Art and Archaeology). Na podrobnější zprávy o jejich nejnovějším unikátním nálezu si ale budeme muset ještě počkat. Můžeme se těšit, že tento střípek historie doplní a obohatí mozaiku našeho poznání o starověkém Egyptě.

autor: Zuzana Fialová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.