Nový majitel zámku v Rudě nad Moravou zahájil jeho rozsáhlou rekonstrukci, má v plánu stavbě vdechnout nový život

11. leden 2019

Renesanční zámek v Rudě nad Moravou obsadili dělníci. Vyměňují staré prohnilé krovy památky. Pomalu ale jistě tak začíná rozsáhlá rekonstrukce zchátralého zámku. Jeho nový majitel má v plánu historickou stavbu obnovit a vdechnout jí nový život.

Stojím na zasněženém nádvoří zámku v Rudě nad Moravou.  Na jenom z úžlabí střechy nade mnou právě pracuje několik dělníků.

Rekonstrukce zámku v Rudě nad Moravou

"Začala první etapa opravy krovu, ten krov je starý minimálně 100 let. Shnilé části se musí vyměnit. Musí se dodržet všechny historické postupy tak, jak byl ten krov dříve udělán," popisuje majitel zámku Michal Rozumný.

„Teď jsme dodělali to třetí úžlabí, zabednili jsme to a už chystáme čtvrté,“ ukazuje majiteli odvedenou práci jeden z dělníků.

Rekonstrukce rudského zámku je kvůli špatnému stavu budovy běh na dlouhou trať. Trvat by měla podle Michala Rozumného minimálně deset let. „Ještě před dvaceti lety tady bydleli lidi, do nějaké míry se o to starali, ale vlastnila to firma, která skončila v insolvenci a údržba nebyla žádná," uzavírá Rozumný.

V části budovy v budoucnu vzniknou nájemní byty. Majitel chce ale památku zpřístupnit i místním a turistům. Plánuje tu proto i galerii, kavárnu a prostory pro kulturní akce.

Spustit audio