Nový lék je nadějí pro pacienty s plicní chorobou, není však pro každého

2. březen 2017

Stále víc Čechů trpí vážnou chorobou, která zasahuje plíce. S takzvanou idiopatickou plicní fibrózou (IPF) se léčí zhruba sedm set lidí. Vyplývá to z aktuálních údajů registru, který sdružuje pacienty s touto nemocí. V posledních čtyřech letech jim pomáhá i nový lék. Díky němu se život pacientům s idiopatickou fibrózou může prodloužit až o 15 let.

Léčbu tímto lékem si ale nemůže dovolit každý nemocný. „Pojišťovny to proplácí, ale ne úplně všem pacientům. Je tam určité omezení plicními funkcemi. Léčba je hodně drahá, je to v rámci desetitisíců za měsíc,“ vysvětluje doktorka Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice v Praze.

„Tohle je kondenzátor kyslíku. Když je mi hůř, tak si tento přístroj zapnu a on přemění vzduch v místnosti na kyslík,“ ukazuje pětasedmdesátiletý František Pour na přístroj, který mu pomáhá s onemocněním. Doktorům se u Františka Poura podařila idiopatická plicní fibróza zjistit teprve před čtyřmi roky, přestože se mu dýchá špatně už deset let.

Problém s pozdní diagnostikou IPF je lékařům známý. Nemoc, která bez léčby zabije pacienty do tří let, má totiž nenápadné příznaky. „Pacient s tímto onemocněním si při první návštěvě u doktora stěžuje na zadýchávání. Ale zadýchávání je příznakem řady dalších běžných nemocí,“ říká Vašáková.

Nový lék, který je na trhu jen pár let, umí nemoc zablokovat. A tím zabránit dalšímu poškozování plic. Pacienti, kteří berou léky, ale mají šanci si prodloužit život třeba i o 15 let.

autor: lam
Spustit audio