Nový britský ministr financí zredukoval daňovou reformu Liz Trussové. Finanční trhy se tak uklidnily, ale premiérčina pozice zůstává vratká

18. říjen 2022

Britská premiérka Liz Trussová uvedla, že její vláda nastolila nový kurs a směřuje k ekonomickému růstu. Navázala tak na projev ministra financí Jeremyho Hunta, který představil upravenou daňovou reformu. Na hlavu předsedkyně britské vlády se ale dál snáší kritika a tamní média soudí, že bojuje o politické přežití.

Z původního návrhu daňové reformy Liz Trussové se změní prakticky všechno. „Už v pátek, když se Jeremy Hunt stal novým ministrem financí, oznámil, že například korporátní daň se nebude snižovat z těch současných 25 na 19 procent,“ popisuje Jaromír Marek ze zahraniční redakce.

Čtěte také

„Dále zůstane i velmi kontroverzní mimořádná 45procentní daň pro nejvyšší příjmové skupiny, kterou nejprve ta reforma hodlala zrušit, což vyvolalo vlnu nevole. Zruší se také třeba plánované vratky daně z přidané hodnoty turistům a prakticky zůstanou jenom úlevy na dani z nemovitostí… a také zrušení zastropování odměn pro bankéře.“

Hlavním motivem těchto změn bylo uklidnění finančních trhů. „To se zřejmě podařilo, protože hned poté, co Jeremy Hunt tento plán představil, libra začala vůči dolaru posilovat.“

Pozice Liz Trussové ale zůstává velmi vratká. Na pondělní interpelace v dolní sněmovně, kde se celá situace probírala, dokonce sama nepřišla a poslala za sebe náhradnici.

Proč Jeremy Hunt?

Hosté:
Jaromír Marek, zahraniční redakce Českého rozhlasu
Petr Bartoň, hlavní­ analytik investiční skupiny Natland
Ivana Kottasová, novinářka CNN v Londýně
Kryštof Kruliš, analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky

Británie řeší podobné problémy jako Česko – rekordní inflaci, ekonomickou krizi, drahé bydlení. Nový ministr financí Jeremy Hunt, ale zatím oznámil jen to, jak je řešit nebude. „Zrušil víceméně všechny ty hlavní změny, které měla v plánu premiérka Trussová. Zůstává jen zmražení cen energií, které je nyní chystané na šest měsíců místo původně zamýšlených dvou let,“ popisuje Ivana Kotasová, novinářka CNN v Londýně.

Tím, že padnou původně plánované nízké daně a škrty v sociálním sektoru, přibližuje se ekonomická politika vlády Liz Trussové pod taktovkou ministra Jeremyho Hunta více ke konceptu jejího soupeře Rishiho Sunaka.

Čtěte také

„Ono je to vlastně logické, protože Jeremy Hunt byl jedním z nejvýznamnějších podporovatelů Rishiho Sunaka v těch stranických volbách, ve kterých nakonec vyhrála Liz Trussová.“

„A už to, že si ho vybrala jako nástupce svého dlouholetého spojence Kwasiho Kwartenga do funkce ministra financí naznačuje, že je skutečně připravena jaksi odstoupit od svých plánů a zkusit sjednotit konzervativní stranu takovým plánem, který se bude líbit více lidem než jen jejímu křídlu,“ dodává Kotasová.

Jak se vyvíjel kurz libry od doby, kdy britská premiérka představila původní balíček reforem? Liz Trussovou kritizoval za navržené reformy dokonce i americký prezident Joe Biden. Jak důležité je, pokud to říká spojenec? Poslechněte si celé Téma dne v audiozáznamu. Moderuje Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , knem
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.