Nový bazén v pardubickém aquacentru je pod střechou, první plavce má přivítat v červnu

15. únor 2019 11:05

Hrubá stavba 25metového bazénu v Pardubicích už stojí. Práce začaly loni v červenci a kvůli tomu byla celé léto zavřená i letní pláž.

Teď už je proluka mezi stávající aquacentrem a výstavním centrem Ideon zaplněná novým objektem. Postup prací můžou plavci sledovat přímo ze stávajícího padesátimetrového bazénu.

Na místě je velký billboard, který oznamuje, že se nový pětadvacetimetrový bazén brzy otevře. Právě za ním mají stavbaři plné ruce práce. „Bokem vidíte celou stavbu, která už je hotová, včetně střešní konstrukce a začíná se budovat opláštění a vzduchotechnika,“ říká ředitel aquacentra Jiří Vysoudil. V létě byly na místě jen základy, podle ředitele stavba postupuje rychle. „Pracují každý den, včetně sobot a nedělí a vycházíme si ve všem vstříc.“

Vodu v pardubickém aquacentru bude ohřívat slunce

Solární panely na pardubickém aquacentru

Vodu čtyř bazénů pardubického aquacentra začnou už brzy pomáhat ohřát solární panely. Plavecký areál tak plánuje ušetřit peníze za energie. Někteří plavci mají navíc zájem i o možnost zimního plavání ve venkovních bazénech, právě tam by mohl solární ohřev pomoci.

„Nejdřív budeme zkoušet provoz, až se bazén dostaví, samozřejmě musíme ještě dát do kupy letní pláž, která navazuje, protože technologie pro venkovní bazén bude v suterénu ve strojovně pod pětadvacetimetrovým bazénem,“ říká technický náměstek Radek Musil.

V létě už by tak lidé podle Musila mohli letní pláž využívat. „Je to pro nás zásadní úkol. Neříkáme, že v červnu to bude stoprocentní využití pláže, ale bazén by měl být připraven pro lidi a uvidíme, jaké bude počasí.“

S otevřením nového bazénu bude potřeba rozšířit počet zaměstnanců, vedení aquacentra počítá s dalšími dvěma plavčíky.

Nové plavání, noví plavčíci

Bazén budou využívat závodní plavci i veřejnost. „Bazén jsme hlavně stavěli proto, aby se v něm mohla provádět výuka malých dětí a chtěli bychom tam udělat nějaké nové plavání, těhotenské plavání, cvičení poúrazových stavů a tak dále,“ vysvětluje Vysoudil.

Do nového bazénu se plavci dostanou průchodem z toho současného. „Jak byla stávající severní stěna, tak tam vznikne průchod, kde budou dveře. Až se dokončí stavba prosklení mezi 50metrovým a 25metrovým bazénem, dojde k demontáži stávající sádrokartonové stěny. K tomu dojde až na konci stavby.“

Nový bazén by měl být v provozu od června, radnice za jeho stavbu zaplatí asi 65 milionů korun.

Související