Novotný, Dyk a Krobot v rolích statečných techniků, kteří v srpnu 1968 udrželi svobodné vysílání

16. srpen 2018

Během srpnové okupace roku 1968 sehrál Československý rozhlas zcela zásadní roli - několik dní dokázal udržet svobodné vysílání. A to jen díky technikům, kteří mimo hlavní vinohradskou budovu zřídili několik improvizovaných pracovišť.

Právě o nich vypráví rozhlasová hra scenáristy Petra Kazdy, režiséra Aleše Vrzáka a dramaturgyně Renaty Venclové s názvem „Včera, dne 20. srpna…“

Vysíláme ji 21. srpna od desáté dopoledne na všech stanicích Českého rozhlasu, včetně Vltavy. V hlavních rolích uslyšíme Davida Novotného, Vojtěcha Dyka, Miroslava Krobota nebo Tatianu Vilhelmovou.

KOMPLETNÍ PROGRAM:

20. srpna
10:00
Vizitka
Daniel Povolný, historik, autor publikace Operace Dunaj o krvavé odpovědi Varšavské smlouvy na pražské jaro 1968. Moderuje Blanka Stárková. Repríza z 6. 6. 2018.

20:00
Hudba z let 1938 a 1968
Pondělní večerní Koncertní sezóna se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu přinese nahrávky skladeb československých skladatelů, které vznikly pod bezprostředním dojmem tragických událostí spjatých s lety 1938 a 1968. V období těsně před německou nacistickou okupací Československa vznikla dvě pozoruhodná orchestrální díla: Fantazie na staročeský chorál „Tenť Pán velí se nebáti“ Otakara Jeremiáše a Symfonická báseň Jaroslava Ježka. O třicet let později, kdy Československo bylo opět okupováno, tentokrát kdysi osvoboditelským Sovětským svazem, reagovala na tuto bezprecedentní událost svojí tvorbou část československých skladatelů; vznikla tak řada skladeb inspirovaných srpnovými událostmi, z nichž si připomeneme díla Zdeňka Šestáka, Petra Ebena a Miloslava Kabeláče.
Pořad je dramaturgicky koncipován jako „hudební prolog“ k zítřejší Akademii Hudba jako protest a povzbuzení, autorky Vlasty Reittererové, věnované událostem let 1938 a 1968.

22:00
Současná povídka
Edgar Dutka: Muž, který poslední mluvil s dr. Miladou Horákovou. Příběh současného českého autora. Účinkuje Svatopluk Skopal. V roce 2007 natočil režisér Ivan Chrz (19 min).

21. srpna

Speciální vysílání Mozaiky 6:00 - 9:00
Hosty živě ve studiu budou historička umění Milena Bartlová a historik Jaroslav Pinkas, v exkluzivním rozhovoru řekne německý bohemista a rusista Martin Schulze Wessel to, jak vidí zlomové události českých dějin - nakladatelství Argo právě vydává v češtině jeho monografii Pražské jaro/Průlom do nového světa. Režisér Peter Kerekes přiblíží vznik dokumentu Okupace 68, Eva Kantůrková s Robertem Sedláčkem filmovou premiéru Jan Palach. V reportáži uslyšíte od režiséra Aleše Vrzáka o vzniku nové rozhlasové hry Včera, dne 20. srpna... To vše doplníme dobovými hudebními ukázkami. Moderují Petr Šrámek a Lukáš Matoška.

10:05
Petr Kazda: Včera, dne 20. srpna...
Rozhlasová hra k 50. výročí srpnové okupace. Dramaturgie Renata Venclová. Režie Aleš Vrzák. Osoby a obsazení: David (David Novotný), Ondřej (Vojtěch Dyk), Vašek (Miroslav Krobot), Irena (Tatiana Vilhelmová), Redaktor (Marek Holý), Muž z vnitra (Lukáš Hlavica), Sanitář (Dušan Sitek), Řidič (Libor Vacek), Ruský voják (Alexandr Minajev, Anton Tataru, Nikita Kovrigo) a další.

10:35
Ty fotografie jsou pravda, tak je podepiš!
INVAZE 68 - Anonymní český fotograf Josef Koudelka. Rozhovor Karla Oujezdského o roce 1968, o invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968, o Koudelkově srpnovém lunatickém fotografování v pražských ulicích a o přípravě knihy INVAZE 68. (2008)

13:00
Reflexe: Vizuální umění!
Anatomie skoku do prázdna. Na výstavě věnované výtvarnému umění v Československu v roce 1968 s její kurátorkou Helenou Musilovou. Připravil Jiří Kamen.

14:30
Esej
Josef Kroutvor: Drcen jako olivy. Vzpomínka historika umění, básníka a esejisty na Ivana Martina Jirouse, vůdčí osobnost českého undergroundu. Z autorova rukopisu připravil Miloš Doležal. Účinkuje Michal Pavlata. Režie Vlado Rusko (11 min).

14:45
Odpolední koncert
Odpolední koncert 21. srpna je sestaven z klasických skladeb, všechna jména interpretů jsou ale spojena s událostmi kolem okupace. Dirigent Rafael Kubelík tehdy pobýval už 20 let v exilu a zorganizoval mezinárodní petici umělců proti okupaci. Zařazujeme jeho provedení Dvořákovy Husitské předehry. Dirigent Karel Ančerl řídil v roce 1968 naposledy zahajovací koncert Pražského jara, z něj vybíráme Smetanovu Šárku, a po sovětské invazi se rozhodl emigrovat. A violoncellista Mstislav Rostropovič v Československu odmítal vystupovat, dokud neodejde poslední sovětský voják a své slovo dodržel. Dvořákův Violoncellový koncert navíc hrál nezapomenutelným způsobem v srpnu roku 1968 v Londýně a o měsíc později v Západním Berlíně vznikla jeho nejslavnější nahrávka této skladby. Právě tou náš koncert 21. 8. 2018 vrcholí.

16:05
ArtCafé
O snímku Jan Palach. Hostem Markéty Kaňkové bude režisér Robert Sedláček. Hudbu nejen ze soundtracku k filmu vybírá akomentuje Aleš Opekar.

19:00
Reflexe: Historie!
Pražské jaro v Moskvě. Letos na přelomu května a června se v Moskvě konala konference věnovaná Pražskému jaru 1968 a jeho odkazu. Sešli se na ní ruští, čeští a slovenští historici, publicisté a pamětníci. V Moskvě ohlas Pražského jara v dnešním Rusku, ale i vzpomínky účastníků někdejšího dění, sledoval a natáčel Martin Groman. V pořadu hovoří právník a politik Petr Pithart, novinář Martin Milan Šimečka, rusista a překladatel Tomáš Glanc, spisovatelka Ljudmila Ulická, politik a historik Vladimir Lukin, ředitelka organizace Memoriál Elena Zhemkova, novinář Andrej Kolesnikov, ředitelka Gorbačovovy nadace Olga Zdravomyslová a ředitel Sacharovova centra Sergej Lukaševskij. Překlad ruských textů Edita Jiráková. Pořad vznikl díky spolupráci Ústavu pro studium totalitních režimů a Českého centra v Moskvě.

20:00
Současná hra
Jan Procházka - Lenka Procházková: Ucho. Hra o Ludvíkovi a Anně, o strachu a smíření. Rozhlasová úprava scénáře slavnéhotrezorového filmu z roku 1969. Pro rozhlas upravil a režii má Michal Bureš. Dramaturg Jan Sulovský. Hudbu složil Richard Mlynář. Účinkují Igor Bareš (Ludvík), Ivana Plíhalová (Anna), Petr Jarčevský (muž) a Jaroslav Krejčí (hlas v telefonu). Nahrávka vznikla ve spolupráci s Moravským divadlem Olomouc. (Olomouc)

21:15
Akademie
Hudba jako protest a povzbuzení. Ve dvacátém století zažila naše zem dvojí okupaci. Tu první předznamenalo odtrženípohraničních území, druhá, o třicet let později, se vydávala za bratrskou pomoc. V obou případech reagovali skladatelé, neboť hudba dokáže nejen povzbuzovat a utěšovat, ale také protestovat. Pořad je věnován dílům, spojeným s událostmi let 1938 a 1968. Napsala Vlasta Reittererová. Spoluúčinkuje Otakar Brousek, hudební spolupráce Libor Dřevikovský.

23:00
Na věčné časy versus dočasnost
Osvobození 1945 a okupace 1968. Na výstavě dokumentárních fotografií českých a slovenských fotografů v pražském Mánesu v roce 2008 rozmlouvá Jiří Kamen s fotografkou Danou Kyndrovou, autorkou koncepce výstavy a publikace obsahující vystavená díla. Účinkuje Rudolf Pellar.

Spustit audio

Související