Novodobé Archy plné semen

21. únor 2013

Zvířata umějí být i škodlibá. Putující kameny v údolí smrti. Genové banky. Jak blešivci porazili sami sebe.

Etologie: Jestli si umí zvířata hrát a bavit se podobně jako lidé, nás zajímalo v minulém magazínu. O zvířecím smyslu pro humor hovořil etolog a filozof prof. Stanislav Komárek, podle kterého zvířecí život není zdaleka tak vážný, jak si většinou myslíme. A co lidská a zvířecí škodolibost?

Téma: Po mnoho let byly záhadou kalifornské pouště tzv. „putující kameny“ roztroušené po vyschlém povrchu jezera v Údolí smrti.

Genetika: Všechny země se snaží chránit genofond svých zemědělských plodin. Za tímto účelem budují genové banky semen, které uchovávají semena zemědělských plodin pro příští generace. Ani ty ale nemusí k ochraně hlavních zemědělských plodin stačit, jak dokazují příklady z Iráku, Afghánistánu nebo Egypta, kde byly genové banky během nepokojů vypleněny.

Příhody přírody: Zdravý středomořský korýš blešivec se vyhýbá světlu a vyhledává tmu. Nakažený jedinec naopak prchá ze tmy do světla. Tito korýši, kteří vyplouvající na hladinu, jsou nakažení parazitickou motolicí, která řídí jejich chování. Podobných příkladů manipulace známe ze světa parazitů a jejich obětí celou řadu. Jak si ale parazit zajistí potřebný zvrat v chování hostitele?

Na slyšenou se v premiéře ve čtvrtek od 9 hodin těší Tamara Urválková.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio