Novináři a fanoušci si vyzkoušeli tréninkový dril pod koučem Lavičkou

10. červenec 2013

Před novou sezonou si sparťanský kouč Vítězslav Lavička a jeho asistenti vyzkoušeli svou profesní trpělivost. Vedli totiž trénink mužstva sestaveného z těch, kteří využili na české ligové poměry unikátní možnost. Na tréninkovém hřišti na Letné se pod vedením sparťanských odborníků potilo a do tajů fungování týmu pronikalo 8 vybraných fanoušků a 14 pozvaných novinářů.

„Jeden z principů, které tady máme a snažíme se dodržovat, je ten, abyste si to užili. Musíš mít radost z toho, co děláš. Tak si to společně užijme, pánové,“ zazní poslední slovo velitele a pak už se hlavní role na dvacet minut ujímá kondiční trenér Pavel Rada.

„Začneme bez míčů, pojďme se rozběhat, tři kola, jenom se volně rozklušeme, nic víc.“

Slunce pálí, trika jsou už při rozcvičce více či méně promáčená, trenéři nás často vybízejí k doplnění tekutin a po několika minutách zapojují do rozhýbání i to, bez čeho by žádného fotbalistu pohyb tolik netěšil, tedy míč.

Svaly jsou zahřáté a protažené, míč tedy může dostat hlavní roli. Tvoříme dvě skupiny po jedenácti a spouštíme místy hodně komickou verzi cvičení pracovně zvaného Feyenoord, které trpělivě vysvětluje Václav Jílek.

„Výchozí pozice, kam přihraju, běžím. Od toho panáka dostáváte balon, snaha o dvoudotekovou hru – jedna… a dvojka.“

Pro mnohé je to vysoká škola koordinace pohybů, orientace v prostoru a porozumění si s míčem, Vítězslav Lavička se ale raduje i z mála.

„Přebírá balon, zavolej mu, že je sám, to je signál na to, že si ho může převzít. Výborně, ano! Teď to jde dobře!“ jásá na hřišti sparťanský kouč.

„S fyzičkou je to v pohodě, spíš to pochopení pozic někdy vázlo. Byly tam těžší pozice, třeba jak se nakopávalo do běhu, to si člověk neuvědomí,“ říká obvykle fanoušek Sparty a dnes svěřenec kouče Lavičky Marek.

Spolu s ostatními má chvilku na vydechnutí a občerstvení, pak přichází druhá polovina tréninku zakončená krátkou hrou na dvě branky a závěrečným protažením. Pak hodinu a čtvrt dlouhé pocení v areálu letenského stadionu končí, Vítězslav Lavička a jeho kolegové dostávají za svou práci odměnu stejně netradiční, jako byl celý tenhle trénink. Potlesk.

Trenér fotbalové Sparty Praha Vítězslav Lavička (na snímku) vedl 9. července v Praze speciální trénink pro novináře

„Byl jsem příjemně překvapený, protože vy všichni, co jste byli na hřišti účastníky téhle tréninkové jednotky, jste se snažili – a bylo vidět, že je to od srdce. Pokud mi to čas dovolí, jdu si v roli hráče zahrát na tu nejnižší úroveň tam, kde mám chalupu, takže dokážu poznat fotbal i z téhle strany,“ vysvětluje Lavička, proč má i s neprofesionály na hřišti trpělivost.

„Ale chybují všichni. I přesto, že má máme ve Spartě hráče, kteří patří v našich podmínkách ke špičce, neznamená to, že by se neměli a nechtěli dál učit!“

Trenér Lavička odchází z trávníku dobře naladěný, zdraví správce hřiště a děkuje jim, jak připravili trávník. Do schodů směrem k šatnám mezitím stoupají zchvácené postavy novinářů a fanoušků, ověřili si, že i pro příště bude jednodušší, když zůstanou na své straně fotbalové barikády.

„Je snazší fandit. Nezdálo se to, ale ten trénink byl docela složitý a náročný. Určitě to nebyl žádný med. Ale užil jsem si to, bylo to výborné,“ pochvalují si fanoušci Ondřej a Petr svůj nezvyklý zážitek.

autoři: jkb , tej
Spustit audio