Novela vinařského zákona v boji proti černému trhu ani falšování nepomohla, tvrdí vinař
Vinaři i jejich zákazníci začínají pociťovat dopady novely vinařského zákona. Ta nedovoluje prodej burčáku dřív, i když letos dozrály dříve hrozny, a stanovuje termín mezi 1. srpnem a 30. listopadem. A protože přírodu zákony nezajímají, proběhlo letos vinobraní až s měsíčním předstihem, a tak si někteří vinaři burčák vypili doma.
„Novela funguje dobře... Z dat, která máme k dispozici, vyplývá, že cíle novely, zejména boj proti černému trhu, byly jednoznačně naplněny,“ uvedl v pořadu Pro a proti prezident Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray.
Podle něj hrozny letos nedozrály dřív. „V ojedinělých případech bylo pár hroznů zralejších, ale stejně nebyly technologicky tak zralé, aby se z nich dalo vyrobit víno.“
Žádná předčasná sklizeň nenastala... Cukernatost hroznů nedosahuje ještě takové úrovně, aby se z nich dalo vyrábět víno.
Tibor Nyitray
„Stanovený termín absolutně ničemu nevadí. Jde o ojedinělé a izolované případy. Kvůli dovozu vína, moštu a hroznů je lepší, když je termín nastaven, zejména pokud jde o burčák, protože jde o nápoj vyrobený jen z hroznů sklizených na území České republiky.“
Samotný 1. srpen jako den zahájení prodeje burčáku je prý určen jako velmi brzký termín pro běžnou statistiku za 40 let.
„Také čísla Státní zemědělské a potravinářské inspekce z letošního dubna jednoznačně prokazují, že došlo k poklesu případů falšovaných vín,“ chválil další z dopadů novely vinařského zákona Tibor Nyitray.
Maděřič: Burčák byl sice dřív, ale zákon bych kvůli tomu neměnil
Místopředseda Vinařské asociace České republiky Jiří Maděřič je přesvědčen, že novela vinařského zákona byla potřebná. „S některými ustanoveními nemůžeme souhlasit, ale nějaký zákon musí být.“
„Někteří vinaři sklízí už od července, ale je potřeba zdůraznit, že se to týká raných odrůd,“ reagoval na Nyitrayovo odmítnutí dřívější sklizně vinař.
Uspíšení sklizně opravdu je asi o tři týdny, to je bezesporu. Ale je to okrajová záležitost a měnit kvůli tomu zákon je zvláštní.
Jiří Maděřič
Pokud by ke změně zákona mělo dojít, což místopředseda nedoporučil, tak by měl konkrétní termín pro prodej burčáku z právní normy zmizet.
S novelou se prý nezměnilo vůbec nic, co se týká jak kvality vína, tak problému černého trhu. „V roce 2016 bylo 34 falšovaných vzorků, v roce 2017 taky 34. Takže k žádnému úbytku nedošlo.“
„Zákon tuto situaci neřeší. Jediné, co zlepšilo situaci, byla intenzivní práce Státní zemědělské a potravinářské inspekce... Řádově přibylo inspektorů, takže pomohl zvýšený dohled, ale zákon na to neměl žádný vliv,“ shrnul Jiří Maděřič.
Související
-
Co je a co není burčák?
Jaká úskalí v těchto vedrech má nákup potravin na stánku v tržnici? Kolik druhů je balených vod? A je burčák opravdu vždycky burčákem?
-
Tuzemská vína mizí ze supermarketů. Nemůžu prodávat pod cenou...
Česká a moravská vinařství se stahují ze supermarketů, podle serveru iDnes od tohoto typu prodeje pomalu ustupují. Nechtějí totiž pod tlakem snižovat ceny ani bojov...
-
Nové odrůdy mohou zachránit české vinařství. Má to však velké...
Mráz, déšť nebo jen „obyčejné“ lidské pochybení. Věcí, ze kterých si vinař musí dělat hlavu, je hodně. A tento rok není výjimkou. Jak v rozhovoru s Lucií Výbornou p...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.