Nové zařízení umí předpovídat problémy se stabilitou v síti

12. duben 2016
Trendy

Výkonná a stabilní, tak takovou síť by uvítal asi každý uživatel internetu. A právě k tomuto cíli se snaží přispět i vědci z Katedry telekomunikační techniky ČVUT v Praze.

Ti totiž úspěšně dokončili měřící a diagnostické zařízení datových sítí FlowTester. Vůbec první znalosti začali vědci z ČVUT získávat pří řešení přenosu dat z pohybujících se závodních letadel.

Další předstupeň FlowTesteru byl pak podle jednoho z členů týmu, Miloše Kozáka, projekt z roku 2009. „Řešil se komunikační systém základny na Antarktidě, kde jsme byli nuceni hledat optimální cestu přenosu dat právě ze základny do České republiky,“ popisuje Kozák.


Kromě kapacity sítě je přístroj schopný změřit i její odezvu nebo ztrátovost. Podle typu může délka měření trvat od vteřin po měsíce až roky.

Komerční zařízení pro měření výkonnosti takové sítě by ale stálo až statisíce, a tak začal vývoj vlastního systému s názvem FlowPink. „Tato aplikace umožňuje najít maximální kapacitu kanálu. V porovnání s ostatními technologiemi, které jsou dostupné, využívá protokolu UDP,“ vysvětluje Kozák.

Využití by nová zařízení mohla nalézt hlavně v průmyslových datových sítích, ale mohla by potěšit i technologické nadšence. Software FlowPink je volně k dispozici.

A o stavu českých datových sítí, cílech mladých vývojářů i o tom, jak dopadly první předváděcí testy pro energetiky, hovoří vedoucí vědeckého týmu Zbyněk Kocur. Celý záznam pořadu Trendy najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autor: ošv
Spustit audio