Nové větry v Číně aneb Proměny politického divadla

8. březen 2014

Lidé v Číně si už zvykli vnímat Všečínské shromáždění zástupců lidu jako obdobu divadelního představení. Čínský parlament se letos poprvé sešel ve středu a na programu má zákony a jejich návrhy, které jako vždycky předem schválila vládnoucí komunistická strana.

Tentokrát se objevila změna. Země, kde žije více než jedna miliarda a tři sta milionů lidí, má nové vedení a projev o ekonomice, který byl obvykle vyhrazen předsedovi vlády, pronesl prezident Si Ťin-pching.

„O podstatných věcech se nerozhoduje ve vládě, ale ve straně,“ připomněl německé stanici Deutsche Welle profesor Sebastian Heilmann, který vede berlínský Mercatorův ústav pro studium Číny. Prezident Si vede několik důležitých komisí ústředního výboru Komunistické strany – je to například komise odpovědná za provádění hospodářských reforem, komise hlídající za bezpečnost státu, ale i nedávno zřízená komise bdící nad bezpečností internetu.

Už dlouho nebyla v Číně taková koncentrace moci. Profesor Heilmann dodává, že se tím projevuje zřetelná snaha o centralizaci ve vedení země. Až dosud podle něj existovala spousta regionálních iniciativ, které přebírala vláda, aby z nich udělala zákony. Pozorovatelé Číny si všimli, že takové věci objevují jen velmi zřídka.

Jedním z důležitých úkolů Všečínského shromáždění zástupců lidu bude zavádění loňského programu komunistické strany do praxe. Její ústřední výbor v listopadu schválil náročný program hospodářské reformy. Jeho součástí je deregulace a další liberalizace čínského trhu včetně finančních institucí.

Profesor Heilmann to vidí jako nebezpečnou strategii. Číňané podle něj chtějí liberalizovat finanční obchody – chtějí svobodnější trh, víc konkurence ve všech ekonomických sférách, ale snadno si představíte hrozby, když je finanční systém nafouknutý úvěry a bublinou na trhu nemovitostí.

Hostesky na Všečínském shromáždění zástupců lidu

Nový čínský premiér Li Kche-čchiang, který je odpovědný za hospodářskou politiku, přednese v parlamentu první zprávu o práci své vlády. Profesor Heilmann předpovídá, že její text bude spíše bránit její výsledky. Podle něj bude v podstatě hovořit o době přechodu a řekne, že vláda ustoupí od strategie silného růstu a bude čelit závislosti na vývozu. Bude to vlastně veřejná propagace reformního programu ústředního výboru komunistické strany.

Čínské reformy se určitě setkávají s odporem. Z toho plyne, že schůze parlamentu budou zkouškou politického páru prezidenta Si a premiéra Li. Pokud v parlamentu neprojde celý soubor nových reformních zákonů, tak se dá podle profesora Heilmanna usuzovat, že v Číně roste politické napětí.

Hongkongský publicista Tin Čchung, který je šéfredaktorem politického magazínu Kai Fang, namítá, že schůze parlamentu toho mnoho neřekne. Zdaleka ne všechno, na čem se na konci loňského roku shodl komunistický ústřední výbor, si ve shromáždění zástupců najde cestu do konkrétních zákonů. Reformní plány komunistických vůdců se týkají řady obrovských problémů, ale zůstává nejasné, které z nich budou míc přednost.

V Pekingu jsou nyní asi tři tisíce delegátů z celé Číny, ale na plenárním zasedání se moc nedebatuje. Poslanci si místo toho vyměňují své názory mimo světla ramp na chodbách a v konferenčních místnostech. Profesor Heilmann si myslí, že pro delegáty z měst budou pravděpodobně hlavními tématy zdravotní péče a čínský systém sociálního zabezpečení, ale zástupci venkovských oblastí se soustředí na pozemkovou reformu, využití půdy, program urbanizace Číny a sporné postupy při registraci domovské příslušnosti.

Hongkongský novinář Tin Čchung má jiný názor. Nejdůležitějšími problémy jsou podle něj korupce, uvízlé reformy a znečištění ovzduší ve velkých městech, jako je Peking. Hlavní město se v několika posledních týdnech dusilo pod hustým povlakem smogu, ale jakmile začala schůze parlamentu, do Pekingu přišel déšť a zavanuly příznivé větry, které trochu pomohly vyčistit vzduch.

Smog v Pekingu

Ve velkých čínských městech je kvalita ovzduší převládajícím tématem každodenního života. Před týdnem se prezident Si Ťin-pching vydal na procházku po pekingském Starém městě ve chvílích, kdy vrcholil smogový poplach. Jeho špacír se okamžitě stal mediální událostí číslo jedna. Noviny to sice líčily jako projev solidarity s masami, ale málo platné, bylo to podobně jako schůze Všečínského shromáždění zástupců lidu, zase jen politické divadlo. Nový nejvyšší vůdce ve skutečnosti nemá ani ponětí, jak vyčistit vzduch.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio