Nové Rádio Junior připravuje (nejen) pro děti sedm statečných, říká Zora Jandová

28. srpen 2012

Hostem, ale vlastně spíše kolegyní ve vysílání, byla dnes (28. srpna) Zora Jandová.

Rádio Junior začíná už v pondělí 3. září
Zoru Jandovou všichni dobře známe jako herečku, zpěvačku či moderátorku Nočního Mikrofóra Dvojky. Asi ji ale neznáte jako vedoucí nové Tvůrčí skupiny pro děti a mládež Českého rozhlasu. Již od pondělí 3. září si můžete několikaměsíční výsledek práce skupiny poslechnout sami, a to vždy od pondělí do soboty, od 19:00 do 20:00 hodiny. Až do posledního srpnového pátku jsme ve stejném čase vysílali Domino, od pondělí to bude Rádio Junior.
„Mým zadáním, resp. celé nové tvůrčí skupiny, je dát novou tvář dětskému vysílání. Vyhověli jsme také četným prosbám rodičů a vložili pohádky pro nejmenší, tedy Hajaju, před 20:00 hodinu. Nebudeme si tak konkurovat s televizním Večerníčkem. Vymysleli jsme také dlouhodobou rodinnou soutěž, která bude propojena s celým vysíláním Dvojky ČRo. Představuji si, že děti budou spolupracovat se svými rodiči a prarodiči a naopak.
Pro děti máme také dlouhodobé čtení na pokračování, které jsem napsala pro Jirku Lábuse. Je o vodnících, je tam trochu střet hodných a nehodných vodníků s hodnými i nehodnými lidskými postavami. Všechny čte Jirka Lábus, který má v mozku neuvěřitelný přepínáček. Ve vteřině je schopný přepnout na jinou postavu. Psala jsem to od roku 2005, původně to bylo pro televizi, která to pak nechtěla. Mí vodníci se umějí proměňovat v různé figury. Posluchači tam najdou různě zašmodrchané a všechny možné moje kamarády, které jistě lehce rozpoznají. To budeme vysílat každý všední den.“

Jiří Lábus

Dětem bude na Dvojce nově patřit i sobotní 19:00 hodina
„V ní se tematicky zaměříme na trochu jinou četbu, budou to skvosty z archivu Českého rozhlasu. V celé hodině toho samozřejmě bude mnohem víc.“
Samostatnou kapitolou jsou nové internetové stránky pro děti. „Mají kvalitní obsah a my ručíme za to, že se děti, ani podprahově, nesetkají s žádnou reklamou. Budou rozděleny na několik částí, od stránek pro nejmenší až po streamová rádia, kde děti budou moci poslouchat jak proud mluveného slova, to ale až od října, až po proud písniček pro malé i větší. Bude toho mnohem, mnohem víc, stačí se v pondělí podívat na stránky www.radiojunior.cz. Stránky zatím vedou na původní stránky pro děti Webík.

Zora Jandová

Zora Jandová a práce v Českém rozhlase
Jak se ale k projektu pro děti dostala? „Já jsem celkem 21 let matkou malého dítěte. Když mi jedna odrostla, tak se mi narodila druhá, Esterka. Dohromady dělám 30 let pořady pro děti, jako matka různorodých dětí vždy musím být manažerem rodiny a tak mě vždy děti zajímaly. Proto jsem také šla znovu do školy a vystudovala jsem vývojovou psychologii, která mě nesmírně zajímala. Celý život vlastně sleduji vývoj v této oblasti, a když byl vyhlášen konkurz na místo člověka, který bude dělat pořady pro děti, tak jsem nějak cítila, že to je ono. Vzhledem k tomu, že jsem už něco přes rok za mikrofonem seděla, tak mě to opravdu hodně lákalo. Ta oblast pro děti je opravdu skvělá a fantazie, kterou v sobě skýtá rozhlas, je neskutečná. Člověk se v rádiu odpoutá od reality. Také bych chtěla rozjet projekt výuky se školami, kdy se děti budou zábavnou formou učit, a to hlavně s pozitivními emocemi. Na to se tak těším, že to ani nemůžu moc vyslovit. Mám v hlavě množství nápadů jak např. dostat děti od počítačů a zároveň, když budou trochu sportovat, se i něco dozvědí. Prostě, je toho strašně moc a strašně se těším.“

Děti při hře

„Když jsem nastoupila, tak jsem tady byla úplně sama. Od 1. srpna je nás konečně sedm statečných, jedeme, připravujeme, všichni jsou skvělí, senzační. Já tady v rozhlase nemám 'kancelář', ale 'pracovnu', protože neúřaduji, ale pracuji či tvořím, také proto tvůrčí skupina.“

Na závěr každého vysílání Rádia Junior podle Zory Jandové zazní, že na světě je krásně. Přeje to i dnešním posluchačům magazínu „Je jaká je“ a i těm, kteří budou od pondělí poslouchat Rádio Junior na Dvojce ČRo.
A na vaše náměty, připomínky, prostě na zpětnou vazbu, čeká Zora Jandová na e-mailu: zora.jandova@rozhlas.cz nebo radiojunior@rozhlas.cz.

Více si poslechněte sami v audiozáznamu rozhovoru s Marií Retkovou, který najdete na začátku tohoto článku.

autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.