Nově plánovaná cena za svoz odpadů v Hronově na Náchodsku se části tamních obyvatel nelíbí

10. prosinec 2018 10:56

Zastupitelé Hronova odsouhlasili rozpis plateb za svoz komunálního odpadu na rok 2019. Nově je poplatek předepisován za svoz popelnice nebo kontejneru, bez ohledu na počet obyvatel. Část lidí ale novinku kritizuje, zaplatí prý mnohem víc, než dřív. 

„Ceny se změnily individuálně," říká místostarostka Věra Bartošová zvolená na kandidátce sdružení Za rozvoj města.

Fotopasti budou v Hronově hlídat pořádek kolem popelnic

Nepořádek u popelnic

Řadu měst a obcí trápí rozsypané odpadky kolem popelnic. V Hronově na Náchodsku už je situace tak neúnosná, že chce radnice hříšníky odhalovat s pomocí fotopastí. Téma pro našeho reportéra Václava Plecháčka.

Podle ní sice svozová firma ceny pro příští rok navýšila asi o sedm procent, velká část obyvatel Hronova prý ale zaplatí stejně jako letos.
„Nevýhodné to bude pro ty, co jsou sami a také pro ty, kteří neplatili svozy, ale platili si jen poplatek za recyklovaný odpad. Za to, že nosí věci do kontejnerů ve sběrném dvoře. Tak pro ty to bude určitě dražší."

V Hronově doteď fungoval kombinovaný systém. Lidé platili pevný poplatek za svoz tříděných odpadů a současně si mohli nastavit frekvenci svozu popelnice s komunálním odpadem.
„Spousta lidí neměla svozy periodicitní, platili si jen místní poplatek. Takže jim na to stačilo jen pár korun. A v tom je teď ten rozdíl. Pro ně ten nárůst ceny bude veliký."

Barevné rozlišení kontejnerů na tříděný odpad / recyklace

Pokud si lidé nastaví svoz klasické popelnice každý týden, zaplatí za rok 3200 korun, jednou za čtrnáct dní je cena 2100 a pokud jim stačí sedm svozů za rok, musí uhradit 1100 korun. Za větší kontejnery jsou ceny logicky vyšší.

Cílem opatření je podle radnice motivace k třídění odpadu 

Cílem nového rozpisu plateb za svoz komunálního odpadu je podle místostarostky Věry Bartošové motivovat lidi, aby svůj odpad třídili.
„Zvažovali jsme například možnost, že každá domácnost dostane popelnici na plasty, aby byla motivovaná tím, že nebude muset hledat, kam tříděný odpad odvézt. Ale zatím jsme skutečně na začátku řešení tohoto problému."

V Hradci Králové čím dál víc třídí odpad. Návyky lidí se mění. Třídění má a bude mít smysl

03443225.jpeg

Obyvatelé Hradce Králové uložili za loňský rok do popelnic a kontejnerů o stovky tun netříděného odpadu méně, než o rok dřív. Ve srovnání s průměrem za roky 2012-2015 to je dokonce zlepšení o více než 2 500 tun. Vyplývá to ze statistik Magistrátu a Hradeckých služeb, podle kterých je ale pořád ještě na čem pracovat.

Základ plateb pro příští rok připravilo minulé vedení Hronova v čele s exstarostkou Hanou Nedvědovou. Ta je momentálně opoziční zastupitelkou zvolenou za hnutí Patrioti.
„Krajský úřad nám vytkl, že nemůžeme za likvidaci odpadů vybírat v oněch dvou částkách. Jednou za známku a podruhé onen zvláštní poplatek. Proto se to muselo sloučit do jedné částky a to je právě ona vyhláška, kterou zastupitelstvo přijalo."

Podle Hany Nedvědové Hronov platí za likvidaci odpadů každoročně zhruba 6 milionů korun, poplatky vybrané od obyvatel pokryjí jen část téhle sumy. Zbytek doplácí město.

Spustit audio

Související