Nové kamery a monitorovací systém. Olomoučtí strážníci se dočkali modernizace operačního střediska

18. prosinec 2022

Olomoucká městská policie nechala opravit a zmodernizovat své operační středisko. Díky novým technologiím operátoři můžou lépe sledovat provoz na silnicích a dohlížet na bezpečí v ulicích města.

„Občas se vyskytnou individuální názory, že nechceme, aby nás velký bratr sledoval, ale myslím, že výrazně převažují názory občanů, aby se kamerové systémy rozšiřovaly,“ vnímá různé názory Olomoučanů primátor Miroslav Žbánek z hnutí ANO. Podle něj jsou kamery mimo jiné i zárukou větší bezpečnosti. „Kamerový systém sám o sobě je jednoznačně prokazatelný ve chvíli, kdy se dohledává nějaké přestupkové nebo dokonce trestní jednání,“ pokračuje primátor.

Operátoři mají před sebou osm moderních monitorů. „Pamětníci pamatují, že jsme používali obyčejné monitory k počítačům, dnes je ta plocha daleko větší,“ ukazuje v operačním středisku před videostěnou ředitel městské policie Pavel Skalický.

Kamerový systém začali olomoučtí strážníci budovat v roce 2007 se sedmi analogovými kamerami, postupně se jejich počet zvyšoval na současných 173 rotačních, pohledových nebo mobilních kamer. Nejvíc jich je v centru města. „Monitorujeme plochu od hodolanské až po pražskou křižovatku, na druhou stranu končíme někde Na střelnici, Ladova ulice, celý prostor hlavního nádraží, v letošním roce přibyla kamera na ulici Schweitzerova a Rooseveltova, tedy v místě nově rozšířené tramvajové tratě“ přiblžuje ředitel.

Ve středisku má právě službu operátorka Milena Macáková. Oči si prý už při osmihodinových směnách zvykly. „Ze začátku jsem z toho byla unavená. Nyní na to máme brýle, je to opravdu příjemné. Máme před sebou celou plochu, je to fakt perfektní,“ pochvaluje si operátorka.

Spustit audio