Nové církevní učiliště splácí dluh církve dospívajícím, kteří mají blíž k manuálním pracem

2. září 2018

O střední odbornou školu s obory zaměřenými na lesnictví a zemědělství se od nového školního roku rozrůstá nabídka církevního školství na Moravě. Střední odbornou školu svatého Jana Boska zřizuje v Kroměříži Arcibiskupství olomoucké.

Církevní školy jsou podle Zdislavy Vyvozilové, vedoucí centra pro školy z Arcibiskupství olomouckého, důležité svým formačním potenciálem: „Trošku mě na všeobecném školství mrzí, že se výchovného působení zříká. Přitom když se podíváte do školského zákona, tak se hned v preambuli dočtete, že je to zákon o výchově a vzdělávání.“

Právě zážitková výuka, sdílené prožívání různých situací, snaha o vytváření dobré atmosféry prostupující školu a především vzor v podobě učitele jsou podle hostů debaty klíčové ingredience církevního školství. Výběr pedagogů by se ale neměl odvíjet jen od jejich víry. V první řadě by to měli být odborníci na vyučované předměty, což platí na odborných učilištích obzvlášť.

Církevní škola, která by si zakládala pouze na tom, že je církevní, by velmi rychle pohořela. O to víc se musí snažit nabízet skutečně kvalitní vzdělání.
kněz Tomáš Koumal

Důležité je také to, aby na církevní škole byly i nevěřící děti. „Myslím, že celorepublikově je na církevních školách až polovina dětí z nevěřících rodin,“ odhaduje Vyvozilová. Věřící děti se tak neocitají v bublině a naučí se rodiči předávanou víru vnímat i očima někoho s jiným světonázorem.

Nevěřící děti si rozšíří obzory a inspirují se křesťanskou etikou. Tomáš Koumal, kněz se zkušeností školního kaplana na základní škole, ale dodává, že cílem žádné církevní školy by nemělo být obracení svých svěřenců na víru.

Střední odborná škola svatého Dona Boska otevírá obory Lesní mechanizátor, Opravář lesnických strojů a Zemědělec – farmář. Absolventi mají možnost uplatnit se přímo ve službách arcibiskupství na pozemcích, které církev získala zpět do svého držení díky restitucím.

Středních odborných škol zřizovaných církví v Česku není mnoho. Církve totiž častěji zřizují základní školy a gymnázia. Například v Bojkovicích ale existuje církevní škola pedagogická a sociální a ve Spáleném Poříčí funguje církevní střední odborná škola.

Absence nabídky středního odborného školství je podle Vyvozilové i Koumala určitým dluhem církve, která by měla mít ambice pokrýt svou vzdělávací nabídkou i dospívající, které zajímají spíše manuální aktivity než teoretická výuka.

Spustit audio

Související