Nové Centrum proti terorismu: „Rusové šíří polopravdy. Někdy čteme jen titulky,” myslí si Bublan

2. leden 2017

Na ministerstvu vnitra od pondělí funguje centrum, které má bojovat s terorismem a dezinformacemi na internetu. Ve speciálním týmu je asi dvacet lidí, kteří budou spolupracovat se zpravodajskými službami, ministerstvem zahraničí a obrany.

„Měli by to být metodici, specialisti, kteří mají určitý náhled a budou spolupracovat s akademickou sférou,” říkal o Centru boje proti terorismu a hybridním hrozbám ministr vnitra Milan Chovanec loni na jaře, kdy projekt představoval. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek k takzvanému auditu národní bezpečnosti, který Česko čeká, řekl, že je třeba věnovat zvýšenou pozornost hrozbám souvisejícím s kybernetickou bezpečností, dezinformačními kampaněmi a aktivitami teroristů.


Centrum nebude mít tlačítko na vypínání internetu, nebude vnucovat lidem pravdu, ani provádět cenzuru. Nebude z internetu ani tištěných médií odstraňovat žádný obsah. Centrum bude pracovat primárně s otevřenými zdroji, dostupnými každému, a bude i otevřeně komunikovat s občanskou společností, médii a dalšími subjekty. (webové stránky ministerstva vnitra)

Poselství o cenzuře

Centrum specialistů bude na internetu sledovat případné teroristické hrozby, ale třeba i proruskou propagandu. Nový speciální tým je terčem ostré kritiky prezidenta Zemana, který ho spojil s cenzurou internetu. „Ten, kdo zabraňuje druhým, aby vyslovovali svoje argumenty jenom dokazuje, že sám dostatek argumentů nemá,” řekl prezident ve svém Vánočním poselství. Práce nového centra přirovnává k činnosti některých policejních složek před rokem 1989.

Ministerstvo vnitra se proti slovům prezidenta ohradilo, na svých stránkách píše, že nebude nic cenzurovat. Speciální tým povede Benedikt Vangeli, který na ministerstvu vnitra působil jako vedoucí oddělení bezpečnostních hrozeb a krizového oddělení.

Informační válka

Hostem Českého rozhlasu Plus je František Bublan, bývalý ministr vnitra a současný předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost v Senátu. „To, co vzniká na ministerstvu vnitra, je takový monitoring a analýza dění na internetu. Dnes jsou hybridní hrozby různého druhu, ale patří mezi ně především informační válka. Ta byla zjevná, už když vznikl takzvaný Islámský stát, nebo je zřejmá z toho, jak se k některým zemím a svým menšinám chovají Rusové. Snaží se šířit informace, dezinformace, polopravdy a podobně,” říká.


Možná se bude práce centra a bezpečnostních služeb místy překrývat, ale to nebude na škodu. Aspoň se potvrdí, zda je práce obou složek dobrá, nebo zda se mýlí. František Bublan

Bublan v roce 2006 inicioval vznik podobného centra, jen v něm měli pracovat policisté. „Nevadí, že to nejsou zpravodajci. Budou se zaměřovat spíš na oblast dezinformací a terorismu na internetu, spolupráce s bezpečnostními službami bude na místě. Mohou je upozornit na něčí snahu rozšířit například polopravdu, která má za cíl něco ovlivnit,” vysvětluje.

Čteme jen titulky

„Bezpečnostní složky mají takzvanou zpravodajskou skupinu, která se aktivuje především při větší hrozbě. Zástupci jednotlivých složek se pak schází a informace si vyměňují, ale to už se týká skutečně nějaké konkrétní hrozby. To, co vzniká na vnitru, bude jakási stálá činnost, vzniknou tam predikce do budoucna, budou se objevovat nějaké nové jevy. Takže to bude spíš akademická záležitost, ale je potřebná, protože bez ní bychom mohli být velmi překvapeni,” myslí si Bublan.

Proč je centrum nutné teď? Proč nevzniklo před několika lety? „Má to více faktorů. Především je síla internetu daleko větší. Dále se veřejnost, která je hodně závislá na informacích z internetu, někdy nesnaží proniknout do té věci hlouběji. Někdy čteme jenom titulky a nesnažíme se poznat pravdu. To může vést k falešné představě čehokoliv. Může to velmi ovlivnit mínění veřejnosti, nebo jejího vztahu k nějakým institucím,” odpovídá Bublan.

autoři: všt , hla , vis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.