Nová silnice z Plzně do Třemošné a nad ní lávka pro cyklisty a pěší slibují vyšší bezpečnost

23. červen 2021 19:20, aktualizováno

Stavba čtyřproudé silnice z Plzně do Třemošné okolo Kamenného rybníka oficiálně skončila. Otevřená je i nová lávka pro pěší a cyklisty. Celý úsek je nyní jak pro řidiče, tak všechny ostatní, daleko bezpečnější a provoz je plynulejší.

Nová čtyřproudá silnice by měla být daleko bezpečnější než silnice první třídy, které jsou nedělené. „Dvoukilometrový úsek patřil mezi nejnebezpečnější v rámci celého regionu,“ připomněl ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček(ANO), který se na slavnostní ukončení stavby 1/27 Plzeň, Třemošenský rybník, Orlík přijel podívat. Nový úsek silnice měří přes 1,5 km. Ředitelství silnic a dálnic za něj zaplatilo čtvrt miliardy korun.

Lávka umožní chodcům a cyklistům bezpečné překonání čtyřproudé silnice

Součástí projektu jsou také dvě mostní konstrukce. Nedaleko Kamenného rybníka se přes novou silnici klene lávka pro cyklisty a pěší. Stavbu lávky provázely komplikace se statikou a vznikem trhlin v pilířích. Po úpravách a několika zátěžových zkouškách je ale podle zhotovitele v pořádku. „Řešením bylo, že se pilíře zesílily, přidala se tam výztuž a přikotvilo se to do základových bloků,“ uvedl šéf plzeňské ŘSD Zdeněk Kuťák.

Slavnostní ukončení stavby 1/27 Plzeň, Třemošenský rybník, Orlík je jen první částí velkého projektu zlepšení dopravní obslužnosti ve směru z Plzně na sever. V plánu jsou obchvaty Kaznějova nebo Plas a také zkapacitnění silnice mezi Třemošnou a Kaznějovem.

„Zpracovává se dokumentace pro územní rozhodnutí pro úsek Třemošná, Kaznějov. Obchvat Kaznějova stejně jako obchvat Plas jsou v této chvíli ve fázi dokumentace pro stavební povolení,“ doplnil Zdeněk Kuťák. Unikátní součástí obchvatu Plas má být 500 m dlouhý, obloukový most přes údolí s řekou Střelou. K mimořádnému mostnímu objektu je zakomponována i vyhlídková terasa i cyklostezka. Pokud se ŘSD povede získat všechny potřebné pozemky, mohlo by se se stavbou obchvatu Plas začít v roce 2024.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio