Nová pravidla pro roušky. Povinné budou od září v kadeřnictvích i restauracích

19. srpen 2020

Roušky budou od září povinné i v kadeřnictvích a dalších podobných službách nebo restauracích mimo dobu konzumace, povinné budou pro hosty i obsluhu. V říjnu se budou nosit také ve volebních místnostech. V tiskové zprávě o tom ve středu informovalo ministerstvo zdravotnictví. Znovuzavedení nošení roušek ve veřejných vnitřních prostorách, školách a hromadné dopravě oznámili členové Rady vlády pro zdravotní rizika už v pondělí.

„Pravidla pro používání roušek jsme nastavili tak, aby zahrnovala místa, kde lze předpokládat vyšší riziko nákazy. Často se jedná o veřejné prostory, ve kterých nelze zajistit udržování dostatečného rozestupu,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové snižuje nošení roušek riziko nákazy covidem-19 až pětinásobně, pokud je nasazena správně.

Mít zakrytá ústa a nos bude od září nutné v prodejnách, obchodních centrech, úřadech, restauracích, poštách, ve službách jako kadeřnictví, manikúra a podobně. Nutné budou i ve společných prostorech v rámci škol, nikoli tříd, dále je budeme nosit v kostelech, divadlech, na vnitřních hromadných akcích, ve všech zdravotnických zařízeních, včetně lékáren a v prostředcích veřejné a hromadné dopravy, včetně meziměstské dopravy a taxislužby.

Výjimku z nošení roušek budou mít znovu děti do dvou let a osoby s poruchou intelektu. Povinné nebudou ani pro tělocvičny, bazény a sauny. Nošení roušek nebude povinné pro soudce, svědky, znalce a tlumočníky a účastníky soudních jednání. Nemusí je mít ani moderátoři a vystupující umělci.

autor: Anna Jadrná | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio