Nošení respirátorů zhoršuje bolesti hlavy. Spouštěčem migrény může být i covid-19, varuje lékařka

23. listopad 2021

Typickým příznakem covidu-19 u lidí s migrénou jsou velmi výrazné bolesti hlavy. A to natolik silné, že na ně nezabírají běžně užívané léky. Onemocnění způsobené novým koronavirem může podle neuroložky Evy Medové u člověka s migrénou vyvolat i častější ataky. 

„Covid-19 může být pro lidi s migrénou spouštěčem a migrény budou i víc frekventní,” popisuje lékařka.

Podle Evy Medové z Centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v pandemii obecně migrenózních i nemigrenózních bolestí hlavy přibylo. „Z naší zkušenosti jednoznačně nošení respirátorů zhoršuje bolesti hlavy jako takové a může být i spouštěčem migrény.” 

Nošení respirátorů zhoršuje bolesti hlavy jako takové a může být i spouštěčem migrény.
Eva Medová, lékařka

S krutými bolestmi hlavy se u nás potýká přibližně milion lidí. Mnozí z nich mají ataky neurologického onemocnění tendenci zlehčovat. Nemálo lidí tak zajde k lékaři až po letech, kdy s migrénou žijí bez jakékoliv léčby.   

Máte migrénu, nebo bolest hlavy?                

„Migréna nerovná se prostá bolest hlavy. Jde o komplexní záchvatovité neurologické onemocnění, které má výrazný dopad na kvalitu života pacientů,” popisuje lékařka Medová.

Podle ní migrénu zlehčují především lidé, u kterých se nemoc objevovala v rodině už dřív, a tak mají pocit, že je podobná bolest hlavy normální a musí ji vydržet. Někdy se ale lidé za migrénu stydí a pak zbytečně trpí.

Čtěte také

Podle předsedkyně pacientské organizace Migréna-help Rýzy Blažejovské za to může postoj společnosti a zlehčování okolí. „Migréna má totiž pověst něčeho banálního a v podstatě smyšleného.”

Na nepochopení a zlehčování stavu tak lidé s migrénou narážejí nezřídka ve svém okolí, včetně zaměstnání. Po rozvinutí migrenózního záchvatu pokračuje v práci téměř 80 procent lidí.

„To nakonec vede k tomu, že nadužívají volně dostupná analgetika a triptany, což může znamenat i komplikace a z onemocnění se stane chronické,” varuje Blažejovská z pacientské organizace.

V případě, že má člověk čtyři dny v měsíci migrénu, a pomůže mu od bolesti tableta léku ze skupiny triptanů, tato akutní léčba postačuje. Při vyšším počtu dnů s migrénou ale onemocnění výrazně snižuje kvalitu života a je vhodné nasadit preventivně odbornou léčbu, která dokáže snížit počet a intenzitu záchvatů a omezit délku jejich trvání.

Čtěte také

„Mezi nejúčinnější preventivní specifickou léčbu patří takzvané CGRP monoklonální protilátky, které dokáží zablokovat efekt calcitonin gene-related peptidu,“ vysvětluje lékařka Medová z Centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy.

„Je to klíčová molekula, která má zásadní význam v patogenezi migrenózního záchvatu.“

Lidé s migrénou by měli zajít k praktickému lékaři, který je odešle k neurologovi a ten případně do specializovaných center pro léčbu bolesti hlavy, kterých je u nás přes 30. Pokud se pacienti setkají s nepochopením z jakékoliv strany, můžou se obrátit na pacientskou organizaci Migréna-help.

Z průzkumu, který mapoval její přínos, vyplynulo, že se lidé, kteří využívají její pomoc, cítí informovanější a sebevědomější například ve vztahu k lékaři, ale i zaměstnavateli. „Dokáží o svých potížích lépe komunikovat se svými blízkými a zajistit si tak jejich podporu a respekt k omezením,” dodává Blažejovská z organizace Migréna-help. Dodává doporučení, aby lidé s migrénou onemocnění nepodceňovali a své potíže řešili.

Celý příspěvek najdete v audiozáznamu.

autor: Martina Rasch
Spustit audio

Související