Norský soud potvrdil, že děti se k Evě Michalákové nevrátí

1. červenec 2016

Soud v norském Hokksundu potvrdil, že Eva Michaláková ztrácí rodičovská práva na své dva syny, jak už dříve rozhodl i místní sociální úřad Barnevernet. Justice ale zároveň zamítla adopci mladšího z nich. Michaláková se proti rozsudku o ztrátě rodičovských práv a zákazu vídat syny znovu v Norsku odvolá a je připravena jít až do Štrasburku. Oznámil to její právník.

Jedenáctiletého Denise a sedmiletého Davida odebrala norská sociální služba české matce a otci před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. Podezření se nepotvrdilo.

Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů, vyrůstají odděleně ve dvou rodinách.

Rodiče se mezitím rozešli. Norské úřady loni rozhodly o zbavení matky rodičovských práv a adopci mladšího chlapce, otci práva ponechaly. Michaláková rozhodnutí napadla u soudu, chce děti do péče.

Michalákové uškodila medializace

Norský soud rozhodoval o případu na konci května, soudkyně Liv Synnöve Taraldsrudová měla na vynesení rozsudku čtyři týdny. V něm podle ČT zdůvodňuje rozhodnutí mimo jiné i medializací případu, která má ukazovat na neschopnost Evy Michalákové pohlížet na případ z perspektivy dětí.

Podle soudu se navíc ani jeden ze synů k matce vrátit nechce. Nadále proto platí, že zůstanou u pěstounů.

Otci, který se proti výnosu Barnevernu rovněž odvolával, norská justice rodičovská práva ponechala. Současně zamítla adopci mladšího z chlapců, proti které se v písemném podání ohrazoval český stát.

„Ve výsledku tak otci dětí zůstávají pouze formální rodičovská práva k oběma dětem a matce ani to. Tento rozdílný přístup k rodičům vysvětlil soud tím, že paní Michaláková svůj případ zveřejnila,“ řekl Českému rozhlasu právník Michalákové Pavel Hasenkopf. Dodal, že otec o návrat dětí do své péče jinak vůbec neusiluje.

Michaláková se proti rozsudku odvolá k vyšší instanci, potvrdil dnes Hasenkopf. Tuto cestu avizoval už před měsícem, po skončení hokksundského soudu. "Když to bude nutné, skončíme až ve Štrasburku. Chtěl bych připomenout příslib premiéra Sobotky, že v takovém případě Česká republika paní Michalákovou v řízení ve Štrasburku podpoří," řekl tehdy.

Sobotka: Rozhodnutí je třeba respektovat

Verdikt norského soudu je podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD třeba respektovat. Česká vláda bude případ i dál sledovat.

„To angažmá české vlády na straně rodiny Michalákových bylo mimořádné a je potřeba respektovat rozhodnutí norských soudů. A určitě platí, že - podobně jako v jiných případech - jak naše zastoupení v Norsku, tak i Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí je připraven poskytovat manželům Michalákovým standardní podporu tak, jako ji poskytujeme i dalším rodičům, kteří se dostanou v cizině do podobné situace,“ uvedll Sobotka.

Případ bude řešit i soud v Česku

Případ bude znovu řešit i český soud. Okresní soud v Hodoníně by se měl zabývat norskými rozsudky a také úpravou péče o děti po rozvodu rodičů. Kauzu do Hodonína vrátil odvolací brněnský krajský soud.

Loni v prosinci soud v Hodoníně řízení zastavil s tím, že se záležitost řeší v Norsku. Právníci ale poukazují na to, že i když chlapci i matka bydlí v Norsku, mají české občanství.

Kauza Michalákovi
autor: ČRo | zdroj: ČTK
Spustit audio