Nohatý výreček z Madeiry

27. březen 2012
Výreček Otus mauli

Mezinárodní tým vědců popsal nový ptačí druh: vyhynulého výrečka z ostrova Madeira. Od svých příbuzných se lišil dlouhými končetinami a životem na zemi.

Před 20 lety byly na Madeiře objeveny fosilní pozůstatky malého nočního dravce, které až dosud nikdo důkladně nezkoumal. Kosti však patří novému druhu výrečka, který dostal latinské jméno Otus mauli. Je to vůbec první vyhynulý pták, jaký byl popsán na Madeiře. Od žijících druhů z kontinentální Evropy, kterým je blízce příbuzný, jej odlišují dlouhé nohy a kratší křídla.

Nohatý výreček trávil většinu času na zemi a lovil bezobratlé živočichy, příležitostně i plazy nebo jiné ptáky. Příčinou jeho vyhynutí byl s největší pravděpodobností příchod lidí. V prvních letech po příchodu Portugalců na počátku 15. století utrpěla Madeiara mnoho požárů, které ničily životní prostředí. Lidé s sebou zároveň přivezli nepůvodní zvířata jako myši a potkany, kteří se živili vejci ptáků hnízdících na zemi. Svou roli mohly sehrát také nové nemoci, které na ostrov zavlekli dovezení ptáci.

Výreček Otus mauli

Podobný nebo identický druh vyhynulého výrečka je známý také z ostrova Porto Santo, který se také nachází v madeirském souostroví a od Madeiry jej dělí pouhých 43 kilometrů. Vzhledem ke špatnému stavu nálezu zatím nebylo možné určit stupeň příbuznosti obou výrečků. Pokud by šlo o dva různé druhy, znamenalo by to, že letové schopnosti výrečka Otus mauli z Madeiry byly skutečně dost ubohé.

Zdroj: Zootaxa

autor: redakce ČRo Leonardo
  • Věda
  • výr