Zářijové novinky na Plusu představuje šéfredaktor Petr Šabata

10. září 2018

Český rozhlas Plus, jediná stanice mluveného slova zaměřená na analytickou publicistiku, mění své vysílací schéma. Uslyšíte víc komentářů i rozhovorů Barbory Tachecí.

Proč Plus? Společně s programovými změnami ve Vám chceme předstravit i naši rozhlasovou stanici. Věnujeme se tématům z oblasti politiky, společnosti, byznysu, historie a vědy, a to nejen aktuálními problémy, které pálí dnešní dobu, ale i obecnými fenomény. Třeba průmysl 4.0 a jeho dopady, problémy chudoby 21. století nebo migrace. Přemýšleli jste někdy o tom, co je pravda?

Novinky na Plusu představuje šéfredaktor 

„K podvečernímu pořadu Názory a argumenty (od 18.30) jsme přidali ještě jedny, a to každý všední den od 13.30,“ vysvětluje šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata. „Ale nějakou revoluci nečekejte, spíš jsme se snažili o doplnění žádaných pořadů,“ dodává.

Uslyšíte názory komentátorů, které dobře znáte: Lídy Rakušanové, Jindřicha Šídla, Petra Honzejka, Ivana Hoffmana, Apoleny Rychlíkové, Davida Klimeše nebo Alexandra Mitrofanova. „Přibydou i další, to aby se naše autorská i názorová nabídka rozšířila. A máme i jedno překvapení,“ říká šéfredaktor.

Máme pro vás opravdovou lahůdku

Od pondělí do pátku před 9.30 totiž vysíláme Glosu, což je trochu jiný novinářský žánr než komentář. Ostatně, vyplývá to už ze jmen autorů: Ondřej Neff, Iva Pekárková, Jiří Stránský, Daniel Kroupa, Eva Turnová, Kristina Žantovská a další. „Bude to opravdová lahůdka,“ říká Petr Šabata s tím, že se na ni i sám opravdu těší.     

Druhou větší změnou je Osobnost Plus Barbory Tachecí. „Tento oblíbený víkendový pořad převádíme do všedních dnů, a to od pondělí do pátku od 10.30. V sobotu před polednem si pak můžete připomenout to nejlepší z celého týdne v sestřihu.“

Víc bude i aktuální vědy

Den má ale jen 24 hodin, a tak jsme taky museli škrtat. „Vzdali jsme se Magazínu Leonardo jako denního souhrnu vědeckých příspěvků na Plusu. Za to jsme ale posílili denní směnu tak, abychom mohli reagovat zcela aktuálně. Takže zájemci o vědu si rozhodně polepší. Jak co do kvality, tak množství příspěvků. A na neděli přidáváme velký vědecký rozhovor v novém Studiu Leonardo,“ vysvětluje.

Český rozhlas Plus přináší nejen komentáře a politiku, ale i informace z byznysu, vědy, historie a věnuje se i společenským tématům. Více o stanici se dozvíte ZDE >>

Změny ale nejsou nějakým naším rozmarem, naopak. Vycházejí z reprezentativního průzkumu názorů posluchačů Plusu, tedy právě vás. „Znovu jsme si potvrdili, jaká témata a jaké osobnosti chcete třeba v pořadech, jako jsou Pro a proti a Interview Plus, slyšet. Ty zůstávají beze změn.“

Nehýbeme ani s úspěšným Radiofórem s názory posluchačů, analytické Zaostřeno jsme jen posunuli o hodinu dřív (na 14.30). Beze změn zůstávají Hlavní zprávy v poledne i v 18 hodin, Den v 60 minutách, Večerní Hovory a oblíbená Radiokniha.

„Jen jsme se zaměřili na vylepšení obsahu. Tak, aby našim vzdělaným posluchačům poskytovaly ještě lepší vhled do problémů dneška,“ dodává šéfredaktor Petr Šabata.

Už víte, proč poslouchat Plus?

Psát nám můžete na e-mail: plus@rozhlas.cz