Čínští investoři vyváděli do Evropy peníze z bank, kterým nevěřili, říká ekonomka Jana Matesová

Přesně rok uplynul od návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Byla tato návštěva pro Česko přínosná? Podle ekonomky a bývalé zástupkyně České republiky u Světové banky Jany Matesové je ekonomický dopad nepatrný, ale za tak krátkou dobu ani investice neočekávala.

„Časový harmonogram byl nerealistický, to neznamená, že časem nepřijdou,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Janem Moláčkem s tím, že mezi plánovanými investicemi byla celá řada v odvětvích, která potřebují souhlas centrálních bank mnoha evropských zemí.

Čtěte také

„Není to otázkou roku, bude to trvat několik let, na čínské straně to bude ještě horší,“ dodává s tím, že to, že nevidíme ekonomické efekty, dohromady nic neznamená. Klíčové slovo také podle ní nejsou investice, ale jednoznačně obchod.

Matesová také připomíná, že v minulém roce přiteklo do Evropy neobyčejné množství čínských investic, mnohonásobek toho, co v předchozích letech. A týká se to i Česka. „Spousta peněz, které připlynuly do Evropy v minulém roce, byly vyvedené z čínských bank, které jsou ve velkých problémech a procházejí restrukturalizací,“ upozorňuje.


Čínští investoři vyváděli peníze ze svých bank, kterým nevěřili, a parkovali je někde na dočasnou dobu, zejména v Evropě, ale také u nás. JANA MATESOVÁ

Velmi diskutovaným tématem je struktura čínských investic. Český export do Číny je přitom velmi nízký v rámci jeho celého objemu. A právě čínské investice tomu mohou pomoci.

„Společné podnikání v turistickém ruchu je nesmírně významné, když si představíte, jak velká je čínská střední třída,“ upozorňuje Matesová s tím, že Čína se také velmi věnuje sportu, a peníze do českého sportu přitékají pomocí prodeje hráčů.

V oblasti kultury začaly do Číny jezdit české symfonické orchestry, české lázeňství by také podle jejích slov nezkrachovalo, kdyby se podařilo dříve vytvořit tuto poptávku v Číně.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.