Noční proud v "terénu"

29. listopad 1999

V roce 1993 se vedoucích rolí hudební redakce Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu ujali Vladimír Bár a Jan Neckář.

29. dubna Noční proud pod jejich taktovkou poprvé vyrazil za svými posluchači a vysílal se premiérově v přímém přenosu jako jedna velká noční diskotéka z KD Eden v Praze-Vršovicích v produkci Petra Salavy a Vladimíra Kroce. Na pódiu se postupně za mixážním pultem a mikrofonem objevily tandemy Jakoubek-Skalka, Zdeněk Vrba-Petr Salava, manželé Benešovi, Josef Šrámek a hostující Martin Hrdinka.

2. října téhož roku se ve Francouzské kavárně brněnského Boby Centra uskutečnil další Noční proud Live věnovaný čtyřem letům existence pořadu a jako hudební hosté přišli tehdy gratulovat Jitka Zelenková, Václav Neckář, Dalibor Janda, Lešek Semelka, Bob Frídl, skupina Vampire a mnozí další.

1. října následujícího roku se tamtéž odehrál výroční Noční proud Extra-Live, kterým jeho autoři a jejich hosté oslavili příjemně kulaté páté narozeniny. Šéfredaktor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu předal při té příležitosti trofeje nazvané Král éteru Skalkovi, Jakoubkovi, Salavovi, Vrbovi, manželům Benešovým, Šrámkovi a Žbirkovi.

A od té doby se kolotoč přímých přenosů Nočního proudu nezastavil. Připomeňme namátkou štace jako pražský hotel Belvedere, Palác Žofín (Reprezentační ples Českého rozhlasu), míčový sedmiboj jednotlivců v Nymburku, historické náměstí v Táboře, respektive tamní hotel Palcát, legendární brněnskou diskotéku Šelepka, "gurmánskou" Velkou Bíteš, zlínskou diskotéku Flip, Teplice, Vrchlabí, Ostravu, Liberec, Seč, poděbradský rozhlasový festival Prix Bohemia Radio, a tak bychom mohli pokračovat. Průkopnickým počinem se stalo rovněž vysílání Nočního proudu ze zahraničí, které se premiérově uskutečnilo ze španělského letoviska Oropesa del Mar (13. září 1996) a na něž postupně navázaly přenosy z Kanárských ostrovů a z Kypru. Také tyto "lahůdky" se staly vítaným zpestřením každonočních hudebně-zpravodajských maratonů.

Tuto stránku s pomocí materiálů archiváře Nočního proudu Zdeňka Vrby připravili Miloš Skalka, Martin Hrdinka a Petra Sklenářová.

autor: psk
Spustit audio