Nizozemí v řádech a vyznamenáních od Zlatého rouna po současnost

25. květen 2015

Součástí mezinárodního projektu Kulturní dědictví císaře Karla V. je výstava nazvaná Nizozemí v řádech a vyznamenáních / od Zlatého rouna po současnost. Je věnována 200. výročí vzniku Nizozemského království a do konce srpna ji můžete vidět v Moravském zemském muzeu v Brně.

Brněnskou výstavu lze bezesporu označit za unikátní - Nizozemci tyto symboly státnosti dávají jen neradi z ruky a jednání o jejich zapůjčení byla komplikovaná a na vysoké úrovni. Hodně pomohly katedry nederlandistiky brněnské a olomoucké univerzity, prozrazuje vedoucí numizmatického oddělení Moravského zemského muzea Dagmar Grossmannová: „Už před pěti lety začala probíhat první jednání s partnerskou institucí v Nizozemsku. Po velmi dlouhých a složitých jednáních souhlasili holandští kolegové s výstavou v Brně.“

Vyznamenání jsou historií země, proto je třeba zvýšená ostrahaNizozemci si vyžádali přesné plánky výstavních prostor a detailní popis celé budovy a jejího zabezpečení, celou kolekci pak na místě instalovali sami. Expozici vévodí zřejmě nejslavnější vyznamenání vůbec - Řád zlatého rouna, udělovaný především významným vladařům.

03392305.jpeg

Většina řádů a vyznamenání pochází z posledních dvou set let, kdy existuje Nizozemské království, součástí jsou ale i exponáty z Belgie a Lucemburska, které se záhy oddělily jako samostatné státy. Ze tří set vystavených exponátů pochází naprostá většina přímo z těchto zemí, část ale podle doktorky Grossmannové urazila na výstavu mnohem kratší cestu: „

Unikáty, které psaly dějiny jsou k vidění poprvéVýstavu přitom ocení nejen odborníci, ale i laická veřejnost, jednotlivé kusy jsou totiž skutečnými skvosty po umělecké a řemeslné stránce. Jejich hodnotu zvyšuje fakt, že některé z nich existují jen ve velmi malém počtu. Brněnská kolekce představuje řády a vyznamenání ve formě nositelných dekorací počínaje vrcholným středověkem až po současnost. Úvod je věnován časům rytířů a rytířských řádů, především Řádu zlatého rouna, jehož zakladatelem byl burgundský vévoda Filip Dobrý (1419-1467). Ale je tu také představeno období vzniku Nizozemského království a prezentace jednotlivých řádů spolu s panovníkem, který jej založil. Většina exponátů je zapůjčena z Muzea kancléřství nizozemských řádů v paláci Het Loo, Apeldoorn (Nizozemí), a je v České republice vystavena vůbec poprvé.

Spustit audio