Boučková: Někdy jsem nešťastná z toho, kam směřuje naše země. Žijeme ve skvělé době a promarňujeme ji

13. duben 2020

Tereza Boučková, spisovatelka, scenáristka a publicistka, je svátečním hostem Barbory Tachecí. V Osobnosti Plus mluví především o rodině: o matce sužované vážnou nemocí, o otci, se kterým konečně po víc než půlstoletí nalezla společnou cestu, o synech, kteří jí připravili velmi krásné i velmi bolestné chvíle, o prázdném domě a o kocourovi. (repríza)

Pozdní pýcha, táta zestárnul

Po dlouhých letech bez vzájemné komunikace se Tereza Boučková rozhodla navázat vztah se svým otcem, spisovatelem Pavlem Kohoutem, který o dceru po rozchodu se svou druhou ženou nejevil zájem.

„Dopadlo to tak, že už druhý rok za tátou jezdíme, slavíme s ním narozeniny a scházíme se. Jsem strašně ráda, že se to zlepšilo. Chová se teď moc hezky, volá mi, říká mi Terezko a zve nás na setkání. Vypadá to, že se o nás o všechny zajímá a je na nás pyšný, i když mohl být pyšný daleko dříve. Především myslím, že také zestárnul,“ hovoří o svém současném vztahu k otci.

Čirý smutek

Jednou z novějších publikací autorky jsou Šíleně smutné povídky. „Mám ráda ironii a smysl pro humor. Některé své povídky mám strašně ráda, jiné ale číst nemohu. Třeba tu poslední, v níž se rodičům zabije dítě při autonehodě,“ říká autorka a pokračuje:

„Strašně těžko jsem ji psala. Nikdy jsem ji nečetla, jen jako audioknihu. Jsou to věci, při kterých taková ta krutá sranda už není. Je to věc, kterou nelze nikdy pojmout s distancí a ironií. Je to čirý smutek.

Někdy jsem nešťastná z toho, kam směřuje naše země. Žijeme ve skvělé době a promarňujeme ji.

Tereza Boučková

Téměř všude je prostor pro humor

„Má maminka trpí Alzheimerovou nemocí a myslím si, že v životě, pokud se nestane tak vážná, smutná věc jako v té povídce, tak je všude prostor pro nadhled a humor. Je mi samozřejmě líto, co se děje mé mámě, ale není to tragédie, jako když přijdete o dítě.“

Jaký vztah má Tereza Boučková nyní se svými adoptivními i vlastními syny? Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související