Nikdo nás nemůže nutit, abychom porušovali zákon, vzkazuje vládě Energetický regulační úřad

15. prosinec 2015

Energetický regulační úřad trvá na tom, že nevypíše státní pomoc pro podporované zdroje energie dokud Evropská komise nepotvrdí její oprávněnost. Vláda ale chce dosáhnout toho, aby podpora obnovitelným zdrojům byla přerušena pouze tehdy, když to bude požadovat Evropská komise. Vládní nařízení, které toto zajistí, je zatím v připomínkovém řízení.

„Spor je o zdroje, které nemají notifikaci Evropské unie,“ uvedl v Dnešním Plusu mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

Tyto zdroje nemají souhlas Bruselu, že veřejná podpora je v souladu s evropským právem. „Obecně je veřejná podpora v Evropské unii zakázána, je to jeden ze základních stavebních kamenů evropského práva,“ dodal úředník.

Obnovitelné zdroje si EU přeje, proto nějakou formu podpory poskytuje. „Ale problém je, že u nás je podpora příliš štědrá, někde zdroje dostanou až 2300 % toho, co je to ve skutečnosti stálo, což je v rozporu s pravidly Evropské unie,“ vysvětlil mluvčí.

Výše podpory, kterou úřad nemůže na příští rok vypsat, protože nemá zákonné zmocnění, činí zhruba 42 miliard korun, potvrdil Chvojka.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu místo toho, aby hledalo řešení, tak na nás neustále útočí. Vymyslelo nějaký způsob ohodnocení solárních elektráren v roce 2010, a po nás v zásadě chce, abychom si ta čísla vycucali z prstu,“ kritizoval požadavky ministerstva mluvčí.

Podobná je situace kolem usnesení vlády, stěžoval si Chvojka. „Nikdo to s námi dopředu nekonzultuje, je to šité horkou jehlou.“

„Evropská unie zakazuje podporu, pouze někdy ji povoluje, a česká vláda teď v nařízení tvrdí opak, tedy dokud Brusel něco nezakáže, tak to můžeme vyplácet,“ shrnul hlavní rozpor v kauze mluvčí.

Podle něj sice na jedné straně český státní rozpočet ušetří 42 miliard korun, na straně druhé ale vzniknou obrovské problémy pro projekty obnovitelných zdrojů, kterým vláda peníze slíbila, ale nic pro to nedělá.

„Nemůže to svádět na nás, není to naše vina, je to šlendrián vlády. Vláda by měla dát jistotu, že podpora je vyplácena v souladu se zákonem. Pokud tato jistota nebude, nikdo nás nemůže nutit, abychom porušili zákon,“ vzkázal vládě Jiří Chvojka.

autoři: vlk , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.