Nezvyklé pohledy na blízkovýchodní konflikt

27. červenec 2014
Za hranou

V pořadu Za hranou nabízíme pohledy na řešení blízkovýchodního konfliktu a možné scénáře izraelsko-palestinského soužití. Mimo jiné uslyšíte, že pravidlo víc hlav víc ví, někdy neplatí. V Izraeli a Palestině totiž existuje přibližně tolik receptů, kolik je tam lidí.

O svůj pohled na věc se s vámi podělí například proizraelský Palestinec, evangelikální kazatel Naim Khoury, a propalestinský Izraelec, historik Ilan Pappé.

Jedním z možných řešení, jak dosáhnout smíření mezi Židy a Palestinci, je podle historika Ilana Pappého jeden stát se stejnými občanskými právy pro všechny. Jako příklad země, kde se to osvědčilo, uvádí Jihoafrickou republiku. Nedělá si iluze o tom, že půjde o jednoduchou cestu, ale jinou možnost nevidí.

„Jinou možnost ani nemáme. Dva národy, ten, který tu byl, a ti, kdo přišli jako osadníci, se musí naučit soužití na území, které společně obývají. Máme řadu možností, jak to udělat. Může to být jeden stát nebo stát dvou národností, ale jde o prostor, který je moc malý na to, aby na něm vznikly dva státy,“ vysvětluje Ilan Pappé.

Ostřelování Gazy

Evangelikální kazatel Naim Khoury z Palestiny žije a působí v Betlémě. Podle něj by bylo lepší dvoustátní řešení, ale není příliš velký optimista: „Do teď jsem – po pravdě řečeno – nezaznamenal žádné signály, ze kterých by bylo jasně patrné, že by se opravdu chystalo řešení, ve kterém by skutečně hrála roli samostatná Palestina. Já o tom vlastně dost pochybuji, že by někdo doopravdy počítal se vznikem dvou států.“

Khoury jedním dechem dodává, že křesťanům současný stav věcí nevyhovuje: „Zvláště my – evangelikální církev v Betlémě – máme s Palestinskou samosprávou docela problém. Neumožňují nám vykonávat úřední úkony, jako jsou církevní sňatky a podobně. To přece není správné. My se jen dožadujeme svých náboženských práv.“

Izraelský muž oplakává smrt svého příbuzného, vojáka Jordana Ben-Simona

Evangelikálové jsou trnem v oku některým ortodoxním muslimům, ale i křesťanům, kterým se nelíbí, že Naim Khoury hlásá lásku k Izraelcům a Izraeli. V Palestině žije kolem 8 procent křesťanů. Kromě evangelikálů jsou to také například pravoslavní. Většina Palestinců se hlásí k islámu, jsou mezi nimi ale také drúzové nebo samaritáni.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio