Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji zůstává na 4,2 procenta

9. červenec 2019 12:00

Nezaměstnaných ubylo ke konci června ve všech okresech Moravskoslezského kraje. Aktuálně je v evidenci úřadu práce přes 35 tisíc lidí. Průměrná krajská nezaměstnanost zůstává na 4,2 procenta.

Počet nezaměstnaných se za poslední měsíc snížil o necelou tisícovku. Nejvíce evidovaných nezaměstnaných ubylo v Ostravě a na Karvinsku, naopak nejméně na Frýdecko-Místecku.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji klesla na 4,2 procenta

Úřad práce v Ostravě

Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji během května klesl o 0,2 procentního bodu na 4,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce.

Firmy mají stále velký problém sehnat zaměstnance, potvrdila Vladana Piskořová z úřadu práce v Ostravě. Dlouhodobě podle ní klesá počet těch, kteří z evidence odchází pracovat. V červnu to byly necelé 3 tisíce lidí.

„Tohle vlastně potvrzuje, že v evidenci úřadu práce opravdu již zůstávají lidé obtížně uplatnitelní. Mají většinou kumulaci handicapů, které jim brání v návratu na trh práce,“ dodává Piskořová.

Severní Morava a Slezsko mají nejvyšší nezaměstnanost ze všech krajů. Mezi okresy je nejvyšší nezaměstnanost v Česku stále na Karvinsku – 6,7 procenta.

autor: mrk
Spustit audio